Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Χρόνια πολλά μικρή γοργόνα!

Τι γιορτάζουμε στις 2 Απριλίου; Εύκολο, θα πείτε: την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Στην πραγματικότητα γιορτάζουμε τα γενέθλια ενός διάσημου δανού παραμυθά. Του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805,  στο Όντενσε, στο νησί Φιονία της Δανίας.

Με αχαλίνωτη φαντασία από μικρός, γιος ενός φτωχού τσαγκάρη, στα 14 θα αποφασίσει να αφήσει το πατρικό του και να αναζητήσει την τύχη του στην Κοπεγχάγη, κυνηγώντας το όνειρο για μια καριέρα στο θέατρο και τη μουσική. Χάνοντας τη φωνή του, θα αρχίσει να γράφει. Στην αρχή ποιήματα και στη συνέχεια μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν παγκόσμια αναγνώριση.

Θα αρχίσει τα ταξίδια. Όχι μόνο στον κόσμο της φαντασίας πια, αλλά και σε πολλές χώρες του παγκόσμιου χάρτη: Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ανατολή.

Και το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό θα αρχίσει να ταξιδεύει στον κόσμο της μικρής γοργόνας, του ασχημόπαπου, της βασίλισσας του χιονιού, του μολυβένιου στρατιώτη, του κοριτσιού με τα σπίρτα και πολλών – πολλών άλλων αγαπημένων ηρώων.

Ο κάποτε πάμφτωχος μικρός ονειροπόλος θα γυρίσει, αναγνωρισμένος συγγραφέας πια στη γενέτειρά του, το Όντεσε, το 1867. Θα φύγει από τη ζωή λίγα χρόνια αργότερα, το 1875 στην Κοπεγχάγη.

Οι ήρωές του ωστόσο θα παρέμεναν αθάνατοι στο στερέωμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και επίκαιροι, ακόμη και 200 χρόνια μετά, καθώς παραμένουν ήρωες εύθραυστοι, αδικημένοι, τρυφεροί που όλοι κάπου τους έχουμε γνωρίσει. Έστω και αν δεν έχουν φτερά ή λέπια.

Και όσοι επισκέπτονται την Κοπεγχάγη, κάπου βαθιά μέσα τους, πάντα θα ελπίζουν ότι η μελαγχολική χάλκινη γοργόνα στην προκυμαία, φόρος τιμής των Δανών στον Άντερσεν, κάποτε μπορεί και να χαμογελάσει…

Λυγερή Βικάτου