Το βραβευμένο "Ταξί στην Τεχεράνη" του Jafar Panahi στις αίθουσες

Συγκινητικό και αστείο, το “Ταξί στην Τεχεράνη” του Ιρανού Jafar Panahi που κυκλοφορεί από αύριο Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες είναι ένα “ψυχογράφημα” της καθημερινότητας στο Ιράν και αποτελεί μία απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία.

Πρόκειται για μία άκρως προσωπική ταινία, με τον σκηνοθέτη να είναι και πρωταγωνιστής της ταινίας του και γυρίστηκε με κρυφές κάμερες που καταγράφουν τις διαδρομές που διασχίζει ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικούς προορισμούς.

Λίγα λόγια για την ταινία:

taxiΈνα κίτρινο ταξί διασχίζει τους ζωντανούς και πολύχρωμους δρόμους της Τεχεράνης. Πολλοί και διαφορετικοί επιβάτες μπαίνουν στο ταξί, κι ο καθένας εκφράζει ειλικρινά τις απόψεις του, ενώ τους παίρνει «συνέντευξη» ο οδηγός, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, τον Τζαφάρ Παναχί. Η κάμερά του, τοποθετημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου του –που έχει μετατραπεί σε κινούμενο κινηματογραφικό στούντιο–, συλλαμβάνει το πνεύμα της ιρανικής κοινωνίας μέσα από αυτήν την κωμική και δραματική διαδρομή…

Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Αρκτο καλύτερης ταινίας στο 65ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου, καθώς και το Bραβείο  Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) .