Οι ταινίες της εβδομάδας

Το οσκαρικό Spotlight (από τις ταινίες που μπορούν να απειλήσουν την Επιστροφή στα Όσκαρ) είναι η επιλογή της κινηματογραφικής εβδομάδας που ξεκινά από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιστρέφει στην νεανική εγκληματικότητα με το πολύ ενδιαφέρον Το Ξύπνημα της Άνοιξης, ενώ ο Σάσα Μπάρον Κοέν, πάντα ανορθόδοξος, έρχεται με την Πρακτοράτζα.

Τρεις βαλκανικοί έρωτες βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας Καυτός Ήλιος, ενώ οι Θεοί της Αιγύπτου ταξιδεύουν τον θεατή στην αρχαία Αίγυπτο.

Spotlight. Όλα στο Φως.

Οι αποκαλύψεις της ειδικής δημοσιογραφικής ομάδας Spotlight της εφημερίδας Boston Globe για το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας του σκηνοθέτη Τομ ΜακΚάρθι που έχει προταθεί για έξι Όσκαρ -ανάμεσά τους και για Καλύτερης Ταινίας. Με εξαιρετικούς ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους κεντρικούς ρόλους (από τον απόντα από τις υποψηφιότητες Μάικλ Κίτον μέχρι τον Λιβ Σράιμπερ στον ρόλο του νέου εκδότη της εφημερίδας), η ταινία βαδίζει στα χνάρια κλασικών ταινιών όπως η «Ετυμηγορία» του Σίντνεϊ Πόλακ και το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» του Άλαν Πάκουλα. Το Spotlight αναφέρεται στην προσπάθεια των δημοσιογράφων να φέρουν στο φως την αλήθεια, αλλά δεν ξεχνά να στρέψει επικριτικό το βλέμμα της πάνω σε όλους όσους θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί δεκαετίες: στην ίδια την Καθολική Εκκλησία, στο δικαστικό σύστημα, αλλά και στην ίδια τη δημοσιογραφική εξουσία.

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Πέντε έφηβοι, μέλη μίας συμμορίας, βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα, έχοντας συλληφθεί μετά από μία τραγωδία. Ο καθένας από αυτούς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή των γεγονότων σε μία Αθήνα που βράζει. Με προηγούμενο τίτλο «Καλάσνικοφ» και νυν τίτλο που παραπέμπει στο γνωστό θεατρικό του Φρανκ Βέντεκιντ, η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη επιστρέφει στη νεανική παραβατικότητα, θέμα που τον είχε απασχολήσει αρκετά χρόνια πριν στο «Από την Άκρη της Πόλης». Διακόπτοντας την αφήγηση με φωτογραφικά still, ο σκηνοθέτης δεν ενδιαφέρεται να κρίνει τους ήρωές του, παρά να παρουσιάσει την εμμονή τους στη βία. «Είναι ωραία η βία ξέρεις» λέει η Ιωάννα που την ερμηνεύει η ανερχόμενη Δάφνη Πατακιά, ένα από τα φετινά European Shooting Stars. Η Δ.Πατακιά είναι εξαιρετική στον ρόλο της, ενώ ισάξια δίπλα της στέκεται ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου.

Πρακτοράτζα


Ο Νόμπι Μπούτσερ (Σάσα Μπάρον Κοέν) είναι βρετανός χούλιγκαν που ζει στο Γκρίμσμπι της Αγγλίας. Έχοντας χάσει τον αδελφό του εδώ και πολλά χρόνια, αισθάνεται ενθουσιασμένος που τον ξαναβρίσκει. Ο Σεμπάστιαν (Μαρκ Στρονγκ) είναι πλέον μυστικός πράκτορας και θα βρεθεί σε πολλούς μπελάδες εξαιτίας του αδελφού του, καθώς καλείται να ξεσκεπάσει μία διεθνή συνωμοσία που θέτει στο στόχαστρό της τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου. Ως Ali G ή ως Borat και Bruno, ο Σάσα Μπάρον Κοέν καθιέρωσε διαφορετικές προσωπικότητες με τις οποίες δεν φοβόταν να σατιρίσει κάθε έναν και κάθε τι. Το ανατρεπτικό του χιούμορ βρίσκεται σε ύφεση στην Πρακτοράτζα που ακολουθεί τα χνάρια μιας πιο τυπικής κωμωδίας δράσης αν και δεν λείπουν οι εξωφρενικές στιγμές (όπως εκείνη με τον ελέφαντα). Οι φαν του Κοέν θα βρουν κάτι να τους αρέσει σε αυτή την ταινία (για παράδειγμα η κριτική στο ίδιο το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που γκετοποιεί αυτούς που θεωρητικά ευεργετεί), αλλά συνολικά πρόκειται για μία από τις πιο αδιάφορες κινηματογραφικές στιγμές του.

Το Δάσος


Όταν η Τζες χάνεται στο δάσος Αοκιγκαχάρα της Ιαπωνίας, στους πρόποδες του όρου Φούτζι, η δίδυμη αδελφή της, Σάρα, σπεύδει να την βρει. Κι ενώ όλοι την προειδοποιούν να μείνει έξω από το δάσος, όπου είναι διάσημος προορισμός για ανθρώπους που επιθυμούν να αυτοκτονήσουν, η ίδια αγνοεί τις προειδοποιήσεις και βγαίνει από το μονοπάτι. Η Νάταλι Ντόρμερ (γνωστή και ως Μάρτζερι Ταϊρέλ από το Game of Thrones) ερμηνεύει τον ρόλο της Σάρα (και της Τζες) σε ένα θρίλερ που δεν ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Ενώ καταφέρνει και χτίζει μία κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, γρήγορα καταλήγει στον φτηνό τρόμο, ενώ η πρωταγωνίστρια δεν πείθει ως απροστάτευτη κορασίδα.

Καυτός Ήλιος

Ο Κροάτης Ντάλιμπορ Μάτανιτς αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου εδώ και χρόνια επικροτεί το μίσος. Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται το 1991, στη διάρκεια του πολέμου. Η δεύτερη το 2001, όταν ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά τα σημάδια του παραμένουν φρέσκα. Το 2011 οι δύο νέοι που ερωτεύονται θα κληθούν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του περσινού Φεστιβάλ των Καννών.

Οι Θεοί της Αιγύπτου

Η αρχαία Αίγυπτος αποτελεί θέμα που προσελκύει τους κινηματογραφιστές. Πέρυσι είδαμε στις αίθουσες το Exodus του Ρίντλεϊ Σκοτ, ενώ φέτος η αιγυπτιακή μυθολογία εμπνέει τον Άλεξ Πρόγιας (γνωστό από τη Σκοτεινή Πόλη και το I, Robot). Στην ταινία ο θνητός Μπεκ θα προσπαθήσει να σώσει τον κόσμο με τη βοήθεια του θεού Ώρου. Θα στραφεί ενάντια στον θεό του σκότους Σετ και θα κληθεί να παράσει από δοκιμασίες πριν από την τελική σύγκρουση… Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε γνωστά ονόματα όπως τον Τζέφρι Ρας (στον ρόλο του θεού Ρα), τον Τζέραρντ Μπάτλερ, τον Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου (ο Τζέιμι Λάνιστερ του Game of Thrones) και τον ανερχόμενο νεαρό σταρ, Μπρέντον Θουέιτς.

Μαρκέτα Λαζάροβα

Στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα προβάλλεται και το «Μαρκέτα Λαζάροβα» του 1967 του Φράντισεκ Βλάτσιλ. Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας κι ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει κι αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά κι αποζητά την συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο κι ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η 5η εβδομάδα αφρικανικού κινηματογράφου. Οι προβολές των ταινιών θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαρτίου.

Από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Αλέν Ντελόν, με τίτλο «Αλέν Ντελόν: τολμηρός και γοητευτικός».

πηγή: in.gr