Berlinale: Ανοίγει αυλαία με αδελφούς Κοέν

Με την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας των αδελφών Κοέν «Hail Ceaser», ανοίγει σήμερα η αυλαία του 66oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου. Στο πρόγραμμα του, φιλοξενούνται μερικές από τις πιο αναμενόμενες δημιουργίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Τρία χρόνια μετά το συγκινητικό «Inside Llewyn Davis», τα τρομερά αδέρφια της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Ίθαν και Τζόελ Κοέν, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία «Hail, Caesar!». Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζορτζ Κλούνι, Ρέιφ Φάινς, Τζος Μπρόλιν, Τίλντα Σουίντον, Τσάνινγκ Τάτουμ και Σκάρλετ Γιόχανσον, βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Εντι Μάνιξ, αντιπροέδρου της MGM που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’50, ως δεξί χέρι του Λούις Μέγιερ.

«Είναι υπέροχο που ο Τζόελ και ο Ίθαν Κοέν ανοίγουν ξανά την Μπερλινάλε. Το χιούμορ τους, οι μοναδικοί τους χαρακτήρες και η φανταστική ικανότητα αφήγησης θα ενθουσιάσουν σίγουρα το κοινό. Το «Hail Caesar!» είναι η τέλεια έναρξη για τη Μπερλινάλε του 2016» ανέφερε σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που θα αποφασίσει για τα μεγάλα βραβεία της φετινής διοργάνωσης θα είναι η πολυβραβευμένη Μέριλ Στριπ. Στο παρελθόν η ηθοποιός έχει βρεθεί στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αρκετές φορές: το 1999 πήρε το βραβείο Berlinale Camera, το 2003 μοιράστηκε μαζί με τις Τζούλιαν Μουρ και Νικόλ Κίντμαν το βραβείο ερμηνείας για τις «Ωρες» του Στίβεν Ντάλντρι, το 2006 συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «A Praire Home Companion» του Ρόμπερτ Αλτμαν και το 2012 τιμήθηκε με Χρυσή Αρκτο για την καριέρα της.

Η ταινία των – βραβευμένων τέσσερις φορές με Όσκαρ – αδερφών Κοέν είναι μια καυστική κωμωδία, μια σάτιρα των χολιγουντιανών ηθών της δεκαετίας του ’50. Στην υπόθεση παρακολουθούμε μια ημέρα στη ζωή του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στο Χόλυγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρ, φροντίζοντας να μένουν τα «άπλυτά» τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η απαγωγή του διάσημου πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail Caesar!» από τα γυρίσματά της, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τίλντα Σουίντον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρέιφ Φάινς, Τζόνα Χιλ, Άλντεν Έρενραϊχ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, αναφέρει σχετικά: «Είναι υπέροχο που ο Τζόελ και ο Ίθαν Κοέν ανοίγουν ξανά την Berlinale. Το χιούμορ τους, οι μοναδικοί τους χαρακτήρες και η φανταστική ικανότητα αφήγησης θα ενθουσιάσουν σίγουρα το κοινό. Το “Hail Caesar!” είναι η τέλεια έναρξη για το φετινό Φεστιβάλ».

Το φιλμ θα προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σε διανομή της εταιρείας UIP Greece (United International Pictures).

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και η νέα ταινία του Σπάικ Λι, «Chi-Raq», με τους Νικ Κάνον, Τεγιονά Πάρις, Άνια Ένγκελ Άνταμς, Γουέσλι Σνάιπς, Άντζελα Μπάσετ, Φελίτσια Πίρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζένιφερ Χάντσον, Τζον Κιούζακ, Κουίνσι Γκρίφιν.

Ελληνική συμμετοχή

H νέα και ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα ως πολλά υποσχόμενη ηθοποιός στο τμήμα European Shooting Stars, για το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από επιτροπή του δικτύου προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (European Film Promotion).

«Πρόκειται για μια χαρισματική παρουσία στην οθόνη. Η Δάφνη έπεισε την επιτροπή με την εξαιρετική συγκέντρωσή της, τον αέρα μυστηρίου που αποπνέει και την επιθυμία της να εκφράσει συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια με έναν εκπληκτικό τρόπο», αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής, που επέλεξαν την Ελληνίδα ηθοποιό.

Πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Το ξύπνημα της Άνοιξης», η Πατακιά εμφανίζεται επίσης στην ταινία «Interruption» του Γιώργου Ζώη που πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Αποκαλυπτική έρευνα

Τέλος, ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος εισήχθη την περασμένη Κυριακή στην εντατική νοσοκομείου της Νέας Υόρκης με πνευμονία, θα δώσει το «παρών» στην 66η Berlinale με το νέο του ντοκιμαντέρ, «Where to Invade Next». Ο – βραβευμένος με Όσκαρ Μουρ – επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, έπειτα από ένα διάλειμμα έξι χρόνων, πραγματοποιώντας μία αποκαλυπτική έρευνα που τεκμηριώνει πώς αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο 61χρονος σκηνοθέτης βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο της δράσης, υποδυόμενος τον δήθεν κατακτητή που βάζει στο έδαφος την αμερικανική σημαία όπου κι αν πηγαίνει, προκαλώντας κατάπληξη στους περίεργους και τους διερχόμενους, παραπέμποντας στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ, naftemporiki.gr