Δώδεκα χρόνια πριν, αποτέλεσαν μια ταινία – φαινόμενο για τη Γαλλία, αναδύοντας τρυφερότητα και νοσταλγία. Αυτή τη φορά, τα “Παιδιά της Χορωδίας” ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, με τη συμμετοχή της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Χορωδίας των Αρσάκειων Σχολείων Ψυχικού.
Σε άρθρο της η Ελένη Κωνσταντάτου για το “Βήμα” γράφει για την παράσταση: “Ο διεθνούς φήμης γάλλος μαέστρος Pierre Morhange και ο παλιός συμμαθητής του Albert Pépinot συναντώνται ύστερα από 50 χρόνια και αναπολούν τη μαθητική ζωή τους το 1949 στο σχολείο Fond de l’ étang (Βυθός του έλους), ένα οικοτροφείο για προβληματικά παιδιά στα περίχωρα της Λυών, διαβάζοντας το ημερολόγιο του επόπτη του σχολείου και μουσικού Clément Mathieu, το πέρασμα του οποίου από τον Βυθό του έλους, αν και μόνο για λίγους μήνες, σημάδεψε τη ζωή αμφοτέρων.
Η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη «επανασύνδεση» παλιών συμμαθητών οι οποίοι αναπολούν τα μαθητικά τους χρόνια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την υπόθεση της γαλλικής ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας» («Les choristes», 2004), η οποία ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2016”.
Στο άρθρο της Ελένης Κωνσταντάτου, με μεσότιτλο “Πεφωτισμένος δάσκαλος”, φιλοξενούνται δηλώσεις του Φωκά Ευαγγελινού. “Μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια, τη δραματοποίηση και την εικόνα ξετυλίγεται η συγκινητική πραγματική ιστορία ενός φωτισμένου δασκάλου ο οποίος μέσω της μουσικής κατορθώνει να δώσει ελπίδα και να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον των προβληματικών μαθητών του οικοτροφείου τους οποίους όλοι έχουν αφήσει στην τύχη τους. «Ο νέος καθηγητής καταλαβαίνει αμέσως περί τίνος πρόκειται. Φτιάχνει μια χορωδία στο σχολείο και ανακαλύπτει μέσα από τη μουσική, μέσα από το τραγούδι, μέσα από τις τέχνες ότι τα παιδιά γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Αλλάζει ο χαρακτήρας τους. Επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, με έχει αγγίξει πολύ, μου αρέσει και πιστεύω ότι θα βγει μια πολύ συγκινητική παράσταση»λέει στο «Βήμα» ο κ. Φωκάς Ευαγγελινός – η καλλιτεχνική επιμέλεια φέρει την υπογραφή του.
Η βραβευμένη μουσική και τα τραγούδια της ομώνυμης γαλλικής ταινίας πλαισιώνονται από θεατρικά δρώμενα, αφήγηση και προβολές και η μουσικοθεατρική παράσταση αναδύεται μέσα από τις νότες της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Χορωδίας των Αρσάκειων Σχολείων Ψυχικού. «Είναι μια καταπληκτική χορωδία με περίπου 65 μαθητές με ωραίες φωνές» σχολιάζει ο κ. Ευαγγελινός.
Μπορεί η επί σχεδόν τρεις μήνες συνεργασία με τόσα παιδιά για κάποιους να φαντάζει δύσκολο έργο, αλλά για τον ίδιο είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί «εδώ και 20 χρόνια που έχω τη σχολή χορού έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά. Είναι μια εύκολη διαδικασία από την άποψη ότι μου δίνει και εμένα χαρά και μου αρέσει το αποτέλεσμα και τους μιλάω στη γλώσσα που πρέπει να τους μιλάμε. Είναι πολύ σημαντικό το να αγγίζεις τις ψυχές τους επειδή δεν είναι μόνο το τι θα μάθει το παιδί, είναι ο τρόπος που θα το μάθει και ο τρόπος που θα το προσεγγίσεις. Καμιά φορά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μόνο σαν μικρά, αν τα αντιμετωπίζουμε λίγο σαν μεγαλύτερα παιδιά – που η σκέψη τους τρέχει περισσότερο από την ηλικία τους – είναι πολύ πιο εύκολη η επικοινωνία» εξηγεί.
Τα παιδιά της Χορωδίας Αρσάκειων Σχολείων Ψυχικού ενσαρκώνουν και κάποιους ρόλους από την ταινία, ενώ τον ρόλο του διευθυντή υποδύεται ο Δημήτρης Δεγαΐτης και του δασκάλου ο Νίκος Καρδώνης. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και υπήρξε υποψήφια για Οσκαρ τραγουδιού αλλά και ξενόγλωσσης ταινίας. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα υπάρχουν και ελληνικοί υπέρτιτλοι.
Από το σελιλόιντ στο σανίδι
Πόσο εύκολη υπόθεση όμως είναι η μεταφορά μιας ταινίας στο θέατρο; «Είναι δύσκολη, αλλά αυτή ήταν και η όλη ομορφιά της διαδικασίας και ήταν ένα στοίχημα για όλους μας. Με λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα της ταινίας δεν τα δείχνουμε βέβαια, αλλά σημασία έχει ότι συμμετέχουν μια χορωδία και μια συμφωνική ορχήστρα και πήραμε τις βασικές σκηνές, τον βασικό κορμό της ταινίας ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση και να μη χάσει κάτι από την υπόθεση της ταινίας. Οποιος έρθει να δει την παράσταση και θα συγκινηθεί και θα χαρεί, αλλά το ωραιότερο πράγμα είναι η συμμετοχή. Καμιά φορά δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Σημασία έχει ότι τα παιδιά αυτά συμμετέχουν σε ένα θεατρικό δρώμενο και μέσα από αυτό μαθαίνουν πειθαρχία, μουσική, τα πάντα. Αγγίζουν την τέχνη» λέει ο κ. Ευαγγελινός.
Μάλιστα για τον ίδιο η συγκεκριμένη μουσικοθεατρική παράσταση «είναι κάτι καινούργιο επειδή έχω κάνει μουσικές παραστάσεις, είτε με συμφωνική είτε με έναν τραγουδιστή, αλλά το καθαρά θεατρικό μέρος σε συνδυασμό με τη μουσική, με το τραγούδι είναι πρωτόγνωροκαι είναι τιμή μου που με κάλεσαν από το Αρσάκειο να ασχοληθώ με αυτή την παράσταση. Μπορεί να έχω κάνει μιούζικαλ στο παρελθόν αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Γιατί στην ταινία η χορωδία χτίζεται σιγά-σιγά, σαν έμπνευση στο μυαλό του δασκάλου. Πρωτύτερα στο σενάριο περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Και θα ήθελα να κλείσω με τη φράση που είναι χαρακτηριστική στο έργο, που λέει ο δάσκαλος “ποτέ μη λες ποτέ, πάντα υπάρχει κάτι που αξίζει να κάνεις” και θα το κρατήσω και εγώ».
Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων. Η προπώληση εισιτηρίων, που έχει ξεκινήσει από τις 17 Ιανουαρίου 2016, γίνεται στο ταμείο της Στέγης (λεωφόρος Συγγρού 107, τηλ. 210 9005.800), ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας www.sgt.grαλλά και στα καταστήματα «Ιανός», «Παπασωτηρίου» και στο δίκτυο καταστημάτων «Γερμανός».
Η μουσική είναι του Βruno Coulais, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φωκά Ευαγγελινού, η μουσική διεύθυνση του Πέτρου Στυλιανού, τα κείμενα του Ευάγγελου Κατσιναβάκη, η διδασκαλία της χορωδίας των Κωνσταντίνας Γύφτουλα-Πολύδωρα, Μαρικίτας Μιχαλοπούλου και Eυάγγελου Κατσιναβάκη και η υποκριτική διδασκαλία ανήκει στονΓιάννη Παναγόπουλο. Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ελλη Παπαγεωργακοπούλουκαι το video art ο Λουκάς Ζιάρας. Αφηγητές θα είναι οι Δημήτρης Λιγνάδης καιΓιάννης Παναγόπουλος. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Δεγαΐτης και Νίκος Καρδώνης”.