«Εδώ είναι Βαλκάνια...»

«Μίρκο Κράλη τι ζητάς; Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε: Εδώ είναι Μπαλκάνια» (Νίκος Εγγονόπουλος – «Όρνεον 1748», Ποιήματα, Β’. Ίκαρος, 1977) ή απλώς …«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε» (Διονύσης Σαββόπουλος, «Μπάλλος», 1971).

«Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» σύμφωνα με τη ρήση των αρχών του προηγούμενου αιώνα που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στα τέλη του, τα Βαλκάνια η περιοχή με τη μοναδική φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, έγιναν (μετά και τον τραγικό πόλεμο του 1991 που σήμανε και το νέο διαμελισμό κρατών τους) η «μαγιά» και το «σκηνικό» για δεκάδες ταινίες – ειδικά των αρχών του 21ου αιώνα.

«Εδώ είναι Βαλκάνια…» τιτλοφορεί το νέο κινηματογραφικό της αφιέρωμα (4-7 Φεβρουαρίου) η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Τέσσερις ήδη βραβευμένες ταινίες (γυρισμένες από το 1994 ως το 2006) θα προβληθούν από σήμερα Πέμπτη, ως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις πολυβραβευμένες ταινίες, που ξεχωρίζουν για τον ουμανισμό και τα αντιπολεμικά τους μηνύματα. Πρόκειται για τα φιλμ No Man’s Land (2001) του Ντάνις Τάνοβιτς, Πριν από τη βροχή (1994) του Μίλτσο Μαντσέφσκι, Σεράγεβο σ’αγαπώ (2006) της Γιασμίλα Σμπάνιτς και Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου (2005) του Κρίστι Πούιου.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

– Η εξαιρετική αντιπολεμική ταινία No Man’s Land έχει λάβει πληθώρα βραβείων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτά και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

– Το Σεράγεβο σ’ αγαπώ της Γιασμίλα  Ζμπάνιτς,  βραβευμένο με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ξεκίνησε την πορεία του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όταν το σενάριο της ταινίας, γραμμένο από την ίδια την σκηνοθέτιδα, κέρδισε ομόφωνα το 2003 το πρώτο βραβείο του Balkan Fund.

– Η ταινία Πριν από τη βροχή βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ειδική μνεία αξίζει η φωτογραφία του Μανουέλ Τεράν, αλλά και η εξαιρετική μουσική της ταινίας που υπογράφει το συγκρότημα Anastasia.

* Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πωλείται σε προσφορά η έκδοση Ματιές στα Βαλκάνια 1994-2013 που κυκλοφόρησε το 2013 στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τιμή πώλησης: 3,00 ευρώ από 5,00 ευρώ).

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.