Νέα βιογραφία: η Jackie Kennedy υπέφερε από PTSD

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: ο Πρόεδρος John F. Kennedy  δολοφονήθηκε στο Dallas τον Νοέμβρη του 1963. Η σφαίρα που τον χτύπησε στο κεφάλι είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του, παρά τις προσπάθειες της γυναίκας του Jackie που βρισκόταν εκείνη την στιγμή δίπλα του, να σταματήσει την αιμορραγία.

jackie

Στο νέο της βιβλίο η  Barbara Leaming με τίτλο ΄Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis: The Untold Story’, εστιάζεται στην ψυχολογική κατάσταση της Jackie μετά από αυτό το θλιβερό γεγονός.

Καθώς περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια, αυτό που έκανε η Jackie ήταν να περιγράφει παντού και πάντα το περιστατικό που έζησε με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Η επίμονη αυτή ανάμνηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα ύπνου, τα αισθήματα ενοχής, τα ξεσπάσματα θυμού και ο φόβος ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος ενισχύουν το επιχείρημα μέσα σε αυτό το προκλητικό βιβλίο ότι η Jackie έπασχε από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post-Traumatic Stress Disorder..}

Το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής αυτής – η οποία δεν είχε διαγνωστεί μέχρι το 1980- είναι ότι το τραύμα γίνεται το επίκεντρο της ζωής του παθόντος. Ότι δηλαδή όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό το περιστατικό.

Φέρνοντας αυτό το στοιχείο στο φως δίνεται μια καινούρια οπτική της ζωής της Jackie μετά το γεγονός του 1963.

Η ατελείωτη κυκλοθυμία της, η ανικανότητα της να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε και η εξάρτηση της σε σχέσεις με ισχυρούς άντρες όπως ο Robert McNamara και ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποδεικνύουν  ότι το τραύμα δεν είχε  επουλωθεί.

Η  Barbara Leaming στο έργο της περιγράφει και άλλα περιστατικά που φανερώνουν ότι, αν και η Jackie έδειχνε ότι ζούσε μια ζωή μες στην χλιδή και στον πλούτο, στην πραγματικότητα βίωνε ένα καθημερινό εφιάλτη.