Τριήμερη γιορτή με τα ελληνικά αστέρια της τζαζ

της Αναστασίας Κουκα

Πρωταγωνιστές της εγχώριας τζαζ σκηνής και ταυτόχρονα καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής πολιτείας της τζαζ θα φιλοξενήσει το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ» που θα πραγματοποιηθεί, για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

«Η τζαζ είναι ένα μουσικό είδος που δεν έχει πέραση στην Ελλάδα κι αυτό είναι φυσικό όταν η μεγαλύτερη χρηματοδότηση και προβολή επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μουσικά είδη» μας λέει ο Φλώρος Φλωρίδης και συμπληρώνει: «Αν δεν υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα που να υπερασπίζεται κάτι, τότε αυτό, μοιραία, θα βρίσκεται σε ένα περιθώριο της εκάστοτε κοινωνίας».

Παρ’ όλα αυτά παραδέχεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί αξιλόλογοι μουσικοί που κινούνται στον χώρο της τζαζ: «υπάρχουν πολλοί καλοί ”τεχνίτες” της τζαζ στην Ελλάδα. Δεν ξέρω όμως αν έχει δημιουργηθεί ένα, κάποιου είδους, ιδιαίτερο στυλ στην ελληνική τζαζ. Κι έπειτα η τζαζ για να αναπτυχθεί χρειάζεται και σημαντικές προσωπικότητες. Δεν είναι ένα είδος που ζει μόνον από την επιχειρηματική διαχείριση αλλά και από την προσωπικότητα του κάθε μουσικού», σημειώνει.

Προσκεκλημένοι του στη Στέγη θα είναι δύο έμπειροι μουσικοί, ο εκπρόσωπος της αγγλικής free jazz, ντράμερ Πολ Λίτον και ο βιολονίστας από την Ουγκάντα Φιλ Ουάξμαν.

Ενας μουσικός με πολλές και σημαντικές διακρίσεις, παρά το νεαρό της ηλικίας του, θα πάρει τη σκυτάλη στις 13 του μήνα. Πρόκειται για τον 23χρονο Νίκο Αναδολή, ο οποίος έχει βραβευτεί σε Βοστόνη και Παρίσι, ενώ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, και στο θρυλικό «Blue Note» της Νέας Υόρκης.

Είναι δεξιοτέχνης πιανίστας, με ιδιαίτερα προσωπικό στυλ το οποίο αποπνέει έντονη σιγουριά, ωριμότητα και στιβαρότητα. Στη σκηνή της Στέγης θα συμπράξουν μαζί τους δύο επίσης νέοι αλλά καταξιωμένοι μουσικοί της σύχρονης τζαζ: ο Γάλλος μπασίστας Σιμόν Ταϊγί και ο Γερμανός ντράμερ Γιόνας Μπουργκβίνκελ.

Φινάλε με «άρωμα» παράδοσης

Το φετινό, «4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ» της Στέγης θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου με τη συναυλία του συνθέτη και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη και του συγκροτήματός του που έχει το όνομα «Contextual». Πρόκειται για έναν ευφάνταστο μουσικό που επιχειρεί να «παντρέψει» μουσικά ιδιώματα και γλώσσες διαφορετικής κουλτούρας και παράδοσης δημιουργώντας, με αυτόν τον τρόπο, ένα νέο ρεύμα, στο οποίο συνυπάρχουν στοιχεία της τζαζ αλλά και της πλούσιας λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής τόσο του τόπου μας όσο και άλλων χωρών. Μαζί του θα είναι τρεις αξιόλογοι μουσικοί με σημαντική διαδρομή στην παγκόσμια τζαζ σκηνή, ο Γάλλος πιανίστας Ζαν-Μισέλ Πιλκ, ο Ισραηλινός κιθαρίστας Γκίλαντ Χέξελμαν και ο Αμερικανός περκασιονίστας Τζον Χάντφιλντ.

«Η τζαζ είναι ένα μουσικό είδος που δεν έχει πέραση στην Ελλάδα κι αυτό είναι φυσικό όταν η μεγαλύτερη χρηματοδότηση και προβολή επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μουσικά είδη»
Φλώρος Φλωρίδης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23137&subid=2&pubid=64104086