Ξεκινούν οι "Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού" στη Στέγη

Πέντε χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας κλείνουν οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού που ξεκινούν σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 1.500 συμμετέχοντες και πάνω από 100 τραγούδια έχουν ξεχωρίσει, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των θεατών στις τέσσερις συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως και το ευρύτερο κοινό που αγαπά το ελληνικό τραγούδι.

Η φετινή, πέμπτη χρονιά των Αγώνων δεν θα είναι διαγωνιστική, αλλά εορταστική. Ένα τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελληνικό τραγούδι και την πολύπλευρη δημιουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν στη Μικρή Σκηνή ανοιχτές στο ευρύ κοινό δράσεις με εργαστηριακό και ιστορικό/νοσταλγικό χαρακτήρα και με σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη των νέων συνθετών, τραγουδοποιών και στιχουργών σχετικά με τη διαδρομή του τραγουδιού από τη δημιουργία του και την καταγραφή του στο χαρτί έως την παρουσίαση στο κοινό, την ηχογράφηση και, τελικά, την έκδοσή του σε cd. Τέλος, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από 17 συνθέτες προηγούμενων Αγώνων. Μια γιορτή για τα πέντε χρόνια του θεσμού και, ταυτόχρονα, μια γιορτή του Ελληνικού Τραγουδιού που θα ηχογραφηθεί ζωντανά για την παραγωγή ενός επετειακού cd.

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
Τρεις συνθέτες (Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ξυδάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου) συνομιλούν με δέκα νέους στιχουργούς των Αγώνων – Εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό

Μικρή Σκηνή |19:00 | Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015
Το Ελληνικό Τραγούδι Θυμάται: Μαρτυρίες και Προσωπικά Στιγμιότυπα

Συμμετέχουν οι συνθέτες Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι ποιητές Γιώργος Κοροπούλης και Γιώργος Μαρκόπουλος, o παραγωγός ραδιοφώνου Γιώργος Τσάμπρας, ο μουσικοκριτικός Θάνος Μαντζάνας και ο παραγωγός και διευθυντής του Μελωδία FM, Δημήτρης Βραχνός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακουστούν τα αγαπημένα τραγούδια των συμμετεχόντων ομιλητών.

Μικρή Σκηνή | 20:00 | Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη συναυλία: 17 Συνθέτες των Αγώνων σε νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης

Στη βραδιά της συναυλίας θα ακουστούν νέα τραγούδια από τους Σοφία Αβραμίδου, Άγγελο Αγγέλου, Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, Χρυσόστομο Καραντωνίου, Ιφιγένεια Κορολόγου, Παναγιώτη Λάμπουρα, Νεφέλη Λιούτα, Γιάννη Μαθέ, Κώστα Μάκρα,  Ηλία Μαυροσκούφη, Ελευθερία Παναγάκου, Νίκο Παπαδογιώργο, Απόλλωνα Ρέτσο, Στέλλα Σαμαρά, Χρυσοβαλάντη Σωτηρίου, Φένια Χρήστου, σε ποιήματα των: Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Γεώργιου Βιζυηνού, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ρήγα Γκόλφη, Γιάννη Δούκα, Μάνου Ελευθερίου, Αργύρη Εφταλιώτη, Κ. Π. Καβάφη, Βασίλη Κάσσου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κωστή Παλαμά, Ευτυχίας Παναγιώτου, Ιωάννη Πολέμη, Μαρίας Π. Ράλλη, Γιάννη Ρίτσου, Μάγιας-Μαρίας Ρούσσου, Γεώργιου Σουρή, Ανθία Τεύκρου και Κωνσταντίνου Χατζόπουλου.

Κεντρική Σκηνή | 20:30

Περισσότερα στο: www.sgt.gr