Οι νέες κινηματογραφικές ταινίες της Εβδομάδας

Με το βραβευμένο στο φεστιβάλ Καννών Carol και τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Μανούσου Μανουσάκη Ουζερί Τσιτσάνης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, καθώς και την περιπέτεια κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους Μιουν, ο Φρουρός του Φεγγαριού, ξεκινά ο Δεκέμβριος στις ελληνικές αίθουσες.

Ας δούμε αναλυτικά τις νέες ταινίες που φέρνει η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στη μεγάλη οθόνη.

Carol
Συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε στο φεστιβάλ Καννών. Συγκέντρωσε κολακευτικές κριτικές, ενώ βραβεύτηκε για την ερμηνεία της Ρούνεϊ Μάρα. Τώρα το Carol μαζί με τις γνωστές πρωταγωνίστριές του βάζει πλώρη για τα φετινά Όσκαρ, ως μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Bασισμένο στο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith. Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Τερέζ Μπέλιβετ (Ρούνεϊ Μάρα) εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ (Κέιτ Μπλάνσετ), μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Όταν η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ αποκαλύπτεται, ο σύζυγος της Κάρολ αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας. Και καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους.

Ουζερί Τσιτσάνης
«Η ιδέα για την ταινία υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που πρωτοδιάβασα το βιβλίο. Ήταν ένα από τα ωραιότερα αναγνώσματα που έχουν πέσει στα χέρια μου και είπα ότι αυτό πρέπει να γίνει ταινία. Κι έτσι έγινε». Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, Ουζερί Τσιτσάνης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Με επίκεντρο έναν απαγορευμένο έρωτα και φόντο την υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, ο έμπειρος σκηνοθέτης ξετυλίγει μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης με την μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη να υπογραμμίζει την εξέλιξη.
Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Μιουν, ο Φρουρός του Φεγγαριού
Μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια στο πνεύμα των αριστουργημάτων της Ντίσνεϊ και του στούντιο Γκίμπλι. Οι θεατές θα ακολουθήσουν τον μικρό Μιουν σε ένα υπέροχο και απολαυστικό παιχνίδι, γεμάτο κωμωδία και συναίσθημα. Ο Μιουν είναι ένας μικρός φαύνος που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φύλακας του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου και θα τους κάνει θρύλους για πάντα.

Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε (1981)
Η τηλεταινία του Γιάννη Σμαραγδή (1981) για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Μία προσέγγιση γεμάτη πάθος και γνώμη για τον άνθρωπο και το έργο του, μια συνταρακτική διερεύνηση
του ψυχικού κόσμου και αυτού που έπλασε με τα διηγήματά του. Με την υπέροχη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.
Στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έχουμε μια παρέα ηθοποιών που ταξιδεύουν μέχρι τη γενέτειρα του Παπαδιαμάντη τη Σκιάθο, για να αναπαραστήσουν στιγμές από τη ζωή του, όσο πιο πειστικά μπορούν να το επιτύχουν. Ο Μίμης Χρυσομάλλης, υποδυόμενος το σκηνοθέτη, συμβάλλει στη μεταμόρφωση του Βασίλη Διαμαντόπουλου στο ρόλο του Παπαδιαμάντη, και κατά αυτό τον τρόπο στη δραματοποιημένη παρουσίαση των έργων του. Η «Υπερέτρα», τα «Δαιμόνια στο ρέμμα», το «Όνειρο στο κύμα», το «Στο Χριστό στο Κάστρο» και η «Φόνισσα» είναι μερικά από τα έργα που παρουσιάζονται με τη βοήθεια και άλλων σημαντικών ηθοποιών.
Το 1980 μια χειμωνιάτικη νύχτα ξύπνησα μ’ ένα όνειρο. Είδα στον ύπνο μου ολόκληρο το μεταγενέστερο φιλμ ΚΑΛH ΣΟΥ ΝYΧΤΑ ΚΥΡ ΑΛEΞΑΝΔΡΕ. Δεν ξέρω αν μου «δόθηκε». Ξέρω όμως ότι τότε ο μέσα ανώτερος εαυτός μου πολύ καιρό με έσπρωχνε να φύγω απ’τα φιλμ με πολιτικό περιεχόμενο που με απασχολούσαν μέχρι τότε και να καταβυθιστώ σε θέματα που με συγκινούσαν βαθιά και που είχαν σχέση με τις «γεγιασμένες ρίζες μας». Αφηγήθηκα στη γυναίκα μου αυτό που είδα και την ίδια μέρα το είπα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που τότε ήμασταν φίλοι. Και οι δυο με προέτρεψαν να το κάνω ταινία.
Χρήματα δεν υπήρχαν για να γίνει ταινία για τον κινηματογράφο και το έκανα για την τηλεόραση με τον Γιώργο Αρβανίτη στην φωτογραφία και τον Γιώργο Τριανταφύλλου στο μοντάζ όπου βάλαμε την ψυχή μας και εν τέλει και χρήματα για να ολοκληρωθεί. Η ταινία, όταν παίχτηκε στην τηλεόραση έγινε ένας μικρός σεισμός (και πρέπει να το πω) με τεράστια αποδοχή απ’ το κοινό. Δεν είναι λίγοι που ακόμα και σήμερα με σταματάνε στο δρόμο λέγοντας πως ίσως είναι το καλύτερό μου φιλμ. Δεν ξέρω αν είναι.
Μοιάζει όμως να συμφωνώ με τον θεωρητικό του κινηματογράφου Μίμη Τσακωνιάτη που γράφει πως σ’αυτό το φιλμ υπάρχει το σπέρμα για τις μεταγενέστερες ταινίες μου, ΚΑΒAΦΗΣ, ΕΛ ΓΚΡEΚΟ, Ο ΘΕOΣ ΑΓΑΠΆΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙAΡΙ, αλλά και η καινούργια ταινία που ετοιμάζω (έχει διαβάσει το σενάριο), Νίκος Καζαντζάκης.

Πηγή: in.gr