Από τις εκδόσεις “πεδίο” κυκλοφορεί το βιβλίο “Κοινωνία της διακινδύνευσης” του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ, σε επιστημονική επιμέλεια Νικήτα Πατινιώτη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ έχει παρουσιάσει ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το πώς λειτουργούν οι μοντέρνες κοινωνίες και ο σύγχρονος κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Το παρόν έργο διαφοροποίησε το βλέμμα μας για εμάς τους ίδιους και όσα μας συμβαίνουν: αντικατέστησε την έννοια «βιομηχανική κοινωνία» όχι με την «καταναλωτική κοινωνία», όπως έκαναν τόσοι άλλοι, αλλά με την έννοια «κοινωνία της διακινδύνευσης».
Η «κοινωνία της διακινδύνευσης», κατά τον Μπεκ, χαρακτηρίζει την εξέλιξη των νεωτερικών σύγχρονων κοινωνιών στην πορεία προς την παγκόσμια κοινωνία. Αυτός είναι και ο τίτλος του διεθνώς γνωστότερου έργου του που με χαρά παρουσιάζουμε στους Έλληνες αναγνώστες. Η διακινδύνευση, το ρίσκο, δεν είναι καταστροφή, λέει ο Μπεκ. Διακινδύνευση δεν είναι ο κίνδυνος και η απώλεια αγαπημένων καταστάσεων, συνηθειών, διαδικασιών ή αγαθών, όσων αρνητικών μάς τυχαίνουν αυτή την εποχή και από τα οποία υποφέρουμε. Διακινδύνευση υπάρχει κατά την οργανωμένη προσπάθεια αποφυγής της καταστροφής. Υπάρχει κατά την προσπάθεια υπέρβασης καταστροφών και γενικότερων αρνητικών καταστάσεων στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Η θεωρία του Μπεκ προσέχτηκε από ένα ευρύ κοινό όχι αποκλειστικά επιστημόνων της ειδικότητάς του, και τα βιβλία του έγιναν ιδιαίτερα ευπώλητα (best sellers). Αυτό ισχύει ιδίως για το παρόν βιβλίο του, το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από 35 γλώσσες και το οποίο κατατάχθηκε ως ένα από τα είκοσι σημαντικότερα κοινωνιολογικά βιβλία του 20ού αιώνα.