Οι επτά νέες ταινίες που έρχονται στην μεγάλη οθόνη

Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, μοιάζει σαν μια εβδομάδα… “ανάπαυλας” και ανασυγκρότησης δυνάμεων, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε εβδομάδες που δυο από τα πιο δυνατά blockbuster της χρονιάς κάνουν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στις ελληνικές αίθουσες.

Μετά λοιπόν από την φρενίτιδα του «Μποντικού» Spectre, βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα από το έτερο πολυαναμενόμενο φιλμ, που δεν είναι άλλο από το δεύτερο μέρος του Mockingjay  -το οποίο συνάμα αποτελεί και το τέλος- της επικής τετραλογίας Ηunger Games.

Ας δούμε αναλυτικά, τις επτά νέες ταινίες (οι τρεις εκ των οποίων φέρουν ελληνική υπογραφή) που φέρνει στη μεγάλη οθόνη η… λιγότερο «θορυβώδης» κινηματογραφική εβδομάδα 19/11-25/11.

DHEEPAN: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα
H έβδομη ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ η οποία και απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών. Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην στρατιώτης των Τίγρεων του Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι, παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν λίγο έξω από το Παρίσι. Πρέπει να χτίσουν μια νέα ζωή μαζί, παρόλο που είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους.

Το παραμύθι των παραμυθιών
Η μεγάλη έκπληξη στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήρθε από το απρόβλεπτο, αναγεννησιακό παραμύθι του ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, βασισμένο στις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, που ενέπνευσαν τους αδελφούς Γκριμ.
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν τρία σπουδαία βασίλεια. Σε κάθε ένα από αυτά, οι βασιλείς κινούσαν τα νήματα, παλεύοντας ταυτόχρονα με τους ανομολόγητους πόθους τους. Ένας εκ των βασιλέων (Βενσάν Κασέλ) ήταν ανεξέλεγκτα ηδυπαθής, ένας άλλος (Τόμπι Τζόουνς) ζούσε αιχμάλωτος κάποιου ανεξέλεγκτου, άγριου ζώου, ενώ μια Βασίλισσα (Σάλμα Χάγεκ) πνιγόταν εμμονικά από την ανεξέλεγκτη επιθυμία της να γίνει μητέρα. Περαστικές μάγισσες και μοιραίες νεράιδες, τρομακτικά τέρατα, δράκοι, αγγελιοφόροι του θανάτου, ακροβάτες και πόρνες συνθέτουν το φαντασιακό, οργασμικό σύμπαν του αριστοτέχνη ιταλού κινηματογραφιστή που καταφέρνει να δώσει ζωή στις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε.

Τέλος διαδρομής
Σε σκηνοθεσία Τζέιμς Πόνσολντ, και σε σενάριο του βραβευμένου με Pulitzer, Ντόναλτ Μάργκουλις, η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Λίπσκι, “Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace” με αφορμή την αξέχαστη αυτή συνάντηση, που συνέγραψε μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008.
Το χειμώνα του 1996, δύο φιλόδοξοι νέοι άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους, ξεκινούν ένα πενθήμερο road trip, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας προσπαθεί, άλλοτε με τρόπο νευρικό, άλλοτε με προκλητικό ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο ένας είναι ο Ντέιβιντ Λίπσκι, «άγουρος» ακόμα δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone και ο άλλος ο 34χρονος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ένας ροκ σταρ της λογοτεχνίας, που ξαφνικά αναδείχτηκε ως ο πιο λαμπρός συγγραφέας και κοινωνικός παρατηρητής της γενιάς του. Καθώς οι μέρες περνούν, μια περίεργη και έντονη σχέση αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον συγγραφέα. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν πειράγματα, γελούν και αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους – χωρίς ποτέ να προδίδουν κατά πόσο είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, και οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις τους, παρέμειναν για πάντα στο ντουλάπι του Λίπσκι. Οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Τhe Republic
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ με έντονη δράση και εντυπωσιακό cast. Το The Republic  είναι μια ανατρεπτική ιστορία εκδίκησης. Μια συνεχής πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα που βρομάει.
Κάπου ανάμεσα σε κυκλώματα που ξεπουλάνε τη χώρα για να πάρουν μίζες, γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking, κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινάει μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας, πληρώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα, για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν όμως δει κάτι που ξεπερνά τα όρια της ηθικής του, παραιτείται και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα.

Σύμπτωμα
«Το Σύμπτωμα είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος». Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών
Η ταινία που ξεκίνησε ως μικρού μήκους, για να συνεχίσει ως τηλεοπτική σειρά και να καταλήξει σε μεγάλου μήκους, ήδη έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 10 χώρες. Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών. Ένα φανταστικό ταξίδι με μικροσκοπικούς ήρωες…

Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς
Ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα για τον Νταν Γεωργακά, Ελληνοαμερικανό ποιητή, συγγραφέα, κριτικό κινηματογράφου, καθηγητή και διευθυντή ελληνοαμερικανικών σπουδών στο Queens College της Νέας Υόρκης.
Η ταινία-ντοκουμέντο του Κώστα Βάκκα, φιλοδοξεί να αναδείξει μία διαφορετική θεώρηση της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ Η ταινία είναι μια συνέντευξη- ποταμός του Νταν Γεωργακά που με γλαφυρό τρόπο αναφέρεται στην προσωπική του ιστορία: πώς οι γονείς του και οι παππούδες του έφτασαν στην Αμερική, πως σπούδασε, πως ανδρώθηκε στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ και πως ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού και όχι μόνον.

Πηγή: in.gr