Το αίνιγμα του Λέοντα που δεν έπαψε να φυλάσσει τον νεκρό της Αμφίπολης

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα του νεκρού, που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανθρωπολογική μελέτη, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων, το Σάββατο, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδεχομένως εντός των προσεχών ημερών, να ανακοινωθεί η επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει την μελέτη. Προς το παρόν, ο σκελετός φυλάσσεται στο Μουσείο της Αμφίπολης.

«Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα» δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός, είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτόν βρήκαμε».

Επειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, φωτογραφία από τη διαδικασία απομάκρυνσης των οστών, μαζί με τα χώματα, από τον τάφο.

Η κ. Περιστέρη αποκάλυψε επίσης ότι τυμβωρύχοι έχουν «πειράξει» τον σκελετό και ότι στην Αμφίπολη «οργίαζε η αρχαιοκαπηλία». Ο τύμβος σίγουρα συλλήθηκε πάνω από μία φορά, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή.

«Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο», δήλωσε η κ. Περιστέρη.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%. Είναι χαρακτηριστικό πως το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ μέσα στο όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος.

Επίσης, έχουν βρεθεί οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, ενώ η λεκάνη, που θα μπορούσε να δείξει το φύλο του νεκρού, βρέθηκε διαμελισμένη.

Η Γεν. Γραμ. του ΥΠΠΟΑ τόνισε ότι τα οστά αφαιρέθηκαν μαζί με τα χώματα για λόγους προστασίας.

Στον τάφο, βρέθηκαν επίσης, νομίσματα και κτερίσματα του 2ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ.

Εξηγήσεις για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της πρώτης από τα δεξιά Καρυάτιδας έδωσε η κ. Περιστέρη, σημειώνοντας ότι τη ζημιά έκανε ένα δοκάρι μέσα στην αμμώδη επίχωση, το οποίο έπεσε πάνω της.

Επίσης, είπε ότι η είσοδος του ταφικού μνημείου βρέθηκε φέτος, κατά την τελευταία φάση οριοθέτησης του περίβολου. Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση του περιβόλου έχει ξεκινήσει από το 2010.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/culture/article/5184856/shmera-h-prwth-oloklhrwmenh-paroysiash-ths-anaskafhs-sthn-amfipolh/