Η πένα που αγαπά ο Ομπάμα

ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

της Άντας Δαλιάκα

«Ισως ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων», κατά τον ακριβή χαρακτηρισμό του σπουδαίου συναδέλφου του Στίβεν Κινγκ, καθώς και παραγωγός και σεναριογράφος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «The wire», ο Ελληνοαμερικανός λογοτέχνης θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως, με φανατικούς αναγνώστες στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Πελεκάνος θα μιλήσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για την Ελλάδα και την Αμερική, τη γενέτειρά του και σπίτι των βιβλίων και των σεναρίων του με βάση την Ουάσιγκτον, την πόλη του. Σε αυτήν ο Πελεκάνος, παιδί Ελλήνων με καταγωγή από τη Σπάρτη, γεννήθηκε το 1957 και αυτή χρησιμοποιεί ως σκηνικό στα αστυνομικά μυστήρια των μπεστ-σέλερ του. Αρθρογράφος σε μεγάλες εφημερίδες της Αμερικής, αλλά πρωτίστως τηλεοπτικός και ενίοτε κινηματογραφικός παραγωγός με βραβεία και κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του τη σειρά «The wire», τη μίνι σειρά «The Pacific», όπως και την πρόσφατη «Treme», όλες παραγωγές του καναλιού HBO, έκανε διάφορες δουλειές -από μάγειρας και μπάρμαν μέχρι πωλητής γυναικείων παπουτσιών- μέχρι την έκδοση του πρώτου βιβλίου του το 1992.

«Πάντα ήθελα να διηγηθώ ιστορίες με οποιονδήποτε τρόπο. Πίστευα ότι θα γινόμουν κινηματογραφιστής, αλλά λοξοδρόμησα εξαιτίας ενός καθηγητή στο κολέγιο που με έστρεψε στα βιβλία», έχει πει, υπογραμμίζοντας πως «έμαθα την τέχνη μου πάνω στη δουλειά και αυτό συνεχίζω να κάνω».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22808&subid=2&pubid=64100885