Μνήμες Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε δύο μέρη της Αθήνας

Προβολές ταινιών, ομιλίες ιστορικών και εκθέσεις φωτογραφίας για τον μεγάλο αλλά ξεχασμένο πόλεμο

Στην ταινία «Πρώτα Χριστούγεννα στα χαρακώματα» (2005) του σκηνοθέτη, γραφίστα και ζωγράφου Μίχαελ Γκμονιτζ, ο Γαλλικής υπηκοότητας σκηνοθέτης προσφέρει μια αυθεντική προσέγγιση των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1914 αντλώντας το υλικό του από τα γράμματα των στρατιωτών των εχθρικών δυνάμεων που γιόρτασαν ειρηνικά στη νεκρή ζώνη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στο πολύ πιο γνωστό ιταλικό φιλμ «Ο μεγάλος πόλεμος» (1959) ένας μεγάλος μάστορας του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Μάριο Μονιτσέλι σκηνοθέτησε τον Βιτόριο Γκάσμαν, τον Αλμπέρτο Σόρντι και την Σιλβάνα Μανγκάνο σε μια κορυφαία, όπως αποδείχθηκε αντιπολεμική ταινία που ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα συνέβαλλε, ως ένα μεγάλο βαθμό, στην αναγέννηση της ιταλικής σατιρικής κωμωδίας.

Οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο διήμερο αφιέρωμα «100 χρόνια μετά: Ο Μεγάλος (ξεχασμένος) Πόλεμος. Η επιρροή του στην τέχνη» που θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου και Νεότητος), την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Είναι μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Άλλος Τόπος», μια ομάδα Επικοινωνίας και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής με στόχο να συστηθεί και να αξιολογηθεί μέσα από την πολιτιστική διαδρομή της, θέματα που θα αναπτύξει η εκπαιδευτικός Ανθή Χαρώνη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=654750