Από τις εκδόσεις “Πόλις” κυκλοφορεί το βιβλίο “Η γραφή του κόσμου” του François Taillandie, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κωσταράκου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Κασσιόδωρος, Ρωμαίος συγκλητικός, λόγιος και συγγραφέας, ο Λέανδρος, επίσκοπος Ισπαλίδας, και η Θεοδελίνδα, βασίλισσα των Λογγοβάρδων, οι πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος, ήταν πρόσωπα πραγματικά. Έζησαν στα «σκοτεινά χρόνια», τον 6ο μ.Χ. αιώνα, στα εδάφη της πάλαι ποτέ κραταιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τώρα όμως ο Κασσιόδωρος υπηρετεί τον Οστρογότθο βασιλιά της Ιταλίας Θεοδώριχο, και η Θεοδελίνδα, Βαυαρή πριγκίπισσα, βασιλεύει στη βόρεια Ιταλία.
Πώς συμβιβάστηκαν οι Ρωμαίοι με τους βάρβαρους εισβολείς; Πώς ήταν η ζωή στον χαοτικό κόσμο του 6ου αιώνα, όπου όλοι οι καθιερωμένοι θεσμοί κατέρρεαν; Και, από την άλλη πλευρά, πώς προσαρμόστηκαν στον ρωμαϊκό κόσμο τα φύλα των Γερμανών εισβολέων;
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας: «περιορισμένες είναι οι γνώσεις μας για τους άνδρες και τις γυναίκες εκείνης της εποχής, που δεν άφηναν καθόλου, ή ελάχιστες, γραπτές εξομολογήσεις. Όμως ήταν άνδρες και γυναίκες σαν κι εμάς, που είχαν μια παιδική ηλικία, μια ζωή, έναν θάνατο, ιδέες και συναισθήματα. Ποιοι ήταν; Τι έζησαν; Ποια γεγονότα τούς σημάδεψαν;»
Όταν ένας κόσμος πεθαίνει και ένας άλλος γεννιέται, οι δοκιμασίες είναι σκληρές για όλους. Θα καταφέρει ο Κασσιόδωρος, παρά τις αντιξοότητες, να πραγματοποιήσει το τελευταίο σχέδιο της ζωής του; Θα πετύχει η προσπάθεια της Θεοδελίνδας να επιβάλει ειρήνη στα βασίλεια της Ιταλίας; Θα κερδίσει ο Λέανδρος τη μάχη για την κλονισμένη πίστη του;
Το μυθιστόρημα του Taillandier διασχίζει τον αιώνα, ταξιδεύει στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κωνσταντινούπολη, και αφηγείται με σαγηνευτικό τρόπο τις συναρπαστικές περιπέτειες ανθρώπων που οραματίστηκαν, διεκδίκησαν και αγωνίστηκαν σ’ έναν κόσμο «μέσα στον οποίο βλέπουμε να διαγράφεται με τρόπο συγκεχυμένο το περίγραμμα της δικής μας Ευρώπης ακόμα και σήμερα».
***
Μυθιστοριογράφος, ο François Taillandier είναι κυρίως ο συγγραφέας των βιβλίων Ανιελκά (Μέγα Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας), Η περίπτωση Τζεντίλε (που είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις) και της σειράς «Μεγάλη Ίντριγκα». Εδώ, επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τις μακρινές ρίζες του δικού μας, σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.