Ο «θησαυρός των ναζί» στο Μουσείο της Βέρνης

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με μια ανακοίνωση που προκάλεσε τις αντιδράσεις και την οργή της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης δήλωσε ότι αποδέχεται τον περίφημο «θησαυρό των ναζί» που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Γερμανού συλλέκτη έργων τέχνης Κορνήλιου Γκούρλιτ, τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο θησαυρός των 1.280 έργων τέχνης που οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους έργα του Σαγκάλ, του Μουνκ, του Ματίς και του Πικάσο που είχαν χαρακτηριστεί ως έργα «εκφυλισμένης τέχνης», ανακαλύφθηκε στο διαμέρισμά του Γκούρλιτ στο Μόναχο, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της γερμανικής αστυνομίας.

Εναν χρόνο μετά, οι υπεύθυνοι του μουσείου της ελβετικής πρωτεύουσας, βασισμένοι στη διαθήκη του Γκούρλιτ που απεβίωσε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 81 ετών, και με την οποία αφήνει όλη τη συλλογή του στο μουσείο, γίνονται αποδέκτες της «κληρονομιάς» του. Ωστόσο ο Γκούρλιτ είχε επίσης υπογράψει συμφωνία με το γερμανικό κράτος, η οποία προβλέπει την επιστροφή των έργων που βρέθηκαν στην κατοικία του και τα οποία προέρχονται από αρπαγή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=64098796