"Επανακαθορισμός", όχι αύξηση...

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αύξηση στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι ενώ αποφασίστηκαν σχεδόν διπλάσιες αυξήσεις, όπως στην Ακρόπολη, στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν υπάρχει καν η λέξη “αύξηση”, παρά μόνο “αναδιοργάνωση και επανακαθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων”.

Το Υπουργείο λέει ότι “προβλέπεται καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων -τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων- της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

· Μέσω του ενιαίου αντιτίμου, του οποίου η τιμή θα προσδιοριστεί σύντομα, το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με αντίτιμο ακόμα και χαμηλότερο από τις ισχύουσες τιμές.

· Για το ίδιο διάστημα (δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάρτιο), θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

· Προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου.

· Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταγραφή των εισιτηρίων και ταυτόχρονα μειώνοντας το διοικητικό κόστος.

Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.