"Σούπερκραχ": Ένα κόμικ για την οικονομική κρίση!

Από τις εκδόσεις “Κριτική” κυκλοφορεί το βιβλίο “Σούπερκραχ. Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία” του Darryl Cunningham, σε μετάφραση Αβραάμ Κάουα. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε ή όταν προτιμάμε να μιλήσουμε με διαφορετικό τρόπο; Να μιλήσουμε σκληρά και ονειρικά μαζί, όπως ίσως κάνουν τα παιδιά με τις απόκοσμες πολλές φορές ζωγραφιές τους για τα πράγματα που τους προκαλούν φόβο, αμηχανία και θυμό; Που όμως θέλουμε να τα ξορκίσουμε και να διεκδικήσουμε απαντήσεις;

O καλλιτέχνης Darryl Cunningham είναι καλός δάσκαλος σε αυτό, καθώς με το πρόσφατο graphic novel του μας ταξιδεύει στα άδυτα της πολιτικής του δυτικού κόσμου και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανιχνεύοντας τις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης στις πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων και στους ανθρώπους που τις δημιούργησαν.

Σχεδιάζει μάλιστα ένα συναρπαστικό πορτραίτο της Νέας Αμερικανικής Δεξιάς και της χαρισματικής φιλελευθερίστριας Άιν Ραντ, που υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν στα νεανικά του χρόνια. Δείχνει πώς οι Νεο-Συντηρητικοί σφετερίστηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας οδηγώντας τον κόσμο σε ένα καθεστώς κυριαρχίας των μη ρυθμισμένων αγορών, όπου οι φτωχοί, όπως πάντα, πληρώνουν για τα λάθη των πλουσίων – με καταστροφικά αποτελέσματα.

Έγραψαν:

«Καταπιάνεται με κάποια από τα πιο καίρια ζητήματα της επιστήμης μέσα από τις εικόνες, τα μπαλονάκια και τα καρέ των κόμικς… διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες και παρουσιάζοντάς μας τις πιο περίπλοκες πληροφορίες με τον πλέον άμεσο τρόπο».
Observer

«Το γοητευτικό σκίτσο του Cunningham συμπληρώνει τα ευσύνοπτα, ξεκάθαρα επιχειρήματά του… οι αδρές γραμμές και η απλή διάταξη των σελίδων δίνουν στο κόμικ του την αύρα μιας επιστημονικής ανάλυσης. Το σκίτσο γίνεται απέριττο, καταφέρνοντας έτσι να μην αποσπάται ο αναγνώστης από το κείμενο, το οποίο μας δίνεται με μια πρόζα λιτή και κοφτή».
New Scientist

«Κατάφερε να αποκρυσταλλώσει τα επιχειρήματα του σε μια φόρμα απολαυστικά ξεκάθαρη και επιγραμματική… ένας τέλειος οδηγός για όσους αναζητούν επιχειρήματα για να κοντράρουν τις ανακρίβειες των ταμπλόιντ που διαβάζει ο θείος τους».
Herald Scotland

«Το βιβλίο του είναι ξεκάθαρο και άμεσο από την αρχή ως το τέλος, και τα περίπλοκα θέματά του γίνονται απλά, χωρίς ποτέ όμως να γίνουν απλοϊκά».
Headline Environment

«Το στιλ του είναι καρτουνίστικο και ακατέργαστο, κι όμως καταφέρνει να είναι γεμάτο έκφραση και παραστατικότητα. Ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να διαβάσετε κάτι σε μορφή κόμικ, θα βρείτε το συγκεκριμένο βιβλίο εύληπτο αλλά και τροφή για σκέψη».
Bradford Telegraph & Argus

«Το σχέδιο του Cunningham έχει καθαρή γραμμή και μια αφηγηματική συνέχεια που συχνά είναι γεμάτη χάρη, γοητεία και συμπάθεια. Μιλά για τα θέματά του με μια ήρεμη σιγουριά, αλλά φροντίζει πάντα να παραθέτει μεγάλο εύρος πηγών και ερευνητικών άρθρων».
Independent

SUPERCRASH-cover-backcover-final-300x430