Σε δημοπρασία ο πίνακας με το πορτρέτο του Μάο, του Andy Warhol

Ο πίνακας με το πορτρέτο του Μάο, του Andy Warhol, θα δημοπρατηθεί στις 11 Νοεμβρίου στη διάρκεια δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby’s. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το έργο είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις που παραμένουν σε χέρια ιδιώτη. Η μεταξοτυπία των 82×57 ιντσών – που φιλοτεχνήθηκε το 1971 – είναι το πρώτο έργο που σηματοδοτεί την επιστροφή του βασιλιά της ποπ αρτ στην ζωγραφική το 1972, με μια σειρά από τολμηρά έργα που ανέτρεπαν το επίσημο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ.

Με την αναδημιουργία του επίσημου πορτρέτου, ο καλλιτέχνης συνέχισε την ενασχόληση του με σημαντικές προσωπικότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Τζάκι Κένεντι Ωνάση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki. Ο Μάο εκτιμάται γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια και εκτίθεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ ενώ στη συνέχεια πρόκειται να εκτεθεί στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

«Με την μνημειακή κλίμακα, την αξιοσημείωτη σαφήνεια της μεταξοτυπίας με τα φωτεινά κόκκινα χείλη, το άψογο περίγραμμα του προσώπου και τον έντονο, απότομο γιακά του πουκάμισου, το έργο αυτό θεωρείται το αποκορύφωμα ανάμεσα στους πίνακες του Μάο από τον Warhol» αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s.