Μια σειρά νέων ψηφιακών εφαρμογών οι οποίες θα επιτρέψουν τη μαζική πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γνώση παρουσιάστηκαν χθες στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση. Η ημερίδα, με θέμα «Πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση» πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων & Τεχνών».
Βασική προτεραιότητα του έργου αποτελεί η ανοιχτή πρόσβαση του κοινού στο ψηφιακό υλικό που έχει παραχθεί από τις συλλογές της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και στις εφαρμογές που αναδεικνύουν το περιεχόμενό της. Επίσης το έργο λειτουργεί ως πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και εξοικείωσης του κοινού σε θέματα εικαστικών τεχνών, θεάτρου, χορού μουσικής και των σχετικών παραγωγών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του Έργου αφορούν στους παρακάτω άξονες:
Διαδικτυακές Πλατφόρμες για τα Γράμματα
- Ψηφιοποίηση παλαιών εκδόσεων
- Τεκμηρίωση του ψηφιακού υλικού και διασύνδεση με βάσεις γνώσεων (Wikipedia, Europeana, EKT, κ.λπ.)
- Εφαρμογή «Ξεφυλλίζοντας Διαβάζω και Δημιουργώ»
- Εφαρμογή «Χρονολόγιο της Ελληνικής Τυπογραφίας»
Διαδικτυακές Πλατφόρμες για τις Tέχνες
- Πλατφόρμα για user- and group-curated content (εφαρμογή Crowdsourcing, E-artists forum, εφαρμογή user- and group-curated content)
- Εκπαιδευτικές εφαρμογές (Κυνήγι θησαυρού, Zoom στο παρασκήνιο, my Design)
- Πλατφόρμα διαγωνισμού για εκπαιδευτικά διαδραστικά εκθέματα
Όλες οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες σε web & mobile (android /iOS)
Η δράση «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων & Τεχνών» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του Σύνδεσμου Υπότροφων του Ιδρύματος Ωνάση: http://www.onassis-scholars.gr)