Κύπρος: Ψηφιοποιούνται οι "ξενιτεμένες" αρχαιότητες

Πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής και ανάδειξης των κυπριακών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σε ξένα μουσεία, έθεσε σε εφαρμογή, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Ο στόχος του προγράμματος του Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η ψηφιακή “σύνδεση και αποκατάσταση – καταγραφή συλλογών (πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν και κατά τη διάρκεια του 20ου αι.) με σκοπό τη διευκόλυνση της έρευνας που αφορά την αρχαιολογία της Κύπρου. Η ψηφιακή καταγραφή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με τη συνεργασία των υπευθύνων των συλλογών των ξένων μουσείων. Η ψηφιακή βάση πληροφοριών υποστηρίζεται τεχνολογικά και εντάσσεται στη ‘Διόπτρα’ την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Κυπριακού Πολιτισμού Εντμέ Λεβέντη του Ινστιούτου Κύπρου.

Ενδεικτικά, μεγάλες συλλογές βρίσκονται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, στο British Museum του Λονδίνου, στο Medelhavsmuseet στη Στοκχόλμη, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, στο Fitzwilliam Museum στο Cambridge, καθώς και άλλες μικρότερες συλλογές όπως στο Royal Ontario Museum στο Toronto, στο National Museum και στο Ny Carslberg Glyptotek της Κοπεγχάγης, σε διάφορα μουσεία του Βερολίνου, στο Eretz-Israel Museum στο Tel Aviv, και σε πολλά άλλα.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος από τις θέσεις του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, διευθυντή της Αρχαιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντή του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Κύπρο, που κατείχε, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην προστασία και ανάδειξη της κυπριακής Αρχαιολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ