Εκθεση «ΙΑΣΙΣ»: Και ο αρχαίος γιατρός ήθελε το φακελάκι του

Αρχαίες ιστορίες με φακελάκια, θερμοφόρες και μαντζούνια

Η μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διέρχεται την ιστορία της ελληνικής ιατρικής, τις αρχαίες θεραπευτικές μεθόδους και τη φροντίδα του σώματος

της Μαίρης Αδαμοπούλου

Τραύματα που δεν έκλεισαν εδώ και αιώνες. Φακελάκια που δόθηκαν σε γιατρούς παρά το γεγονός ότι εκείνοι δεν βοήθησαν τους ασθενείς τους. Λεπροί, φθισικοί σε κρίση ασφυξίας, διαβητικοί ή ακόμη και ασθενείς με διαταραχή του θυρεοειδούς, που κέρδισαν μια θέση στην αιωνιότητα. Ουροδοχεία (πάπιες), οδοντιατρικές τανάλιες, κολπικοί διαστολείς, θερμοφόρες και βεντούζες, που θα μπορούσαν να ανήκουν στον εξοπλισμό ενός νοσοκομείου του 21ου αιώνα.

Αν μάλιστα κάποιος σας δώσει τις συντεταγμένες, ότι όλα αυτά, δηλαδή, έχουν συγκεντρωθεί σε έναν κατάλευκο χώρο επί της Βασιλίσσης Σοφίας όπου κυκλοφορούν εργαζόμενοι με λευκές ποδιές, τότε αμέσως το μυαλό σας θα πάει σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο, και όχι εκεί που πραγματικά βρίσκονται: στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ντυμένο στα κατάλευκα με πινελιές του πράσινου της χειρουργικής ρόμπας, έχει φορέσει στους φύλακές του ιατρικές ποδιές κι έχει συγκεντρώσει στις προθήκες του περισσότερα από 230 αντικείμενα για να ανοίξει το δεύτερο κεφάλαιο της τριλογίας εκθέσεων γύρω από τα θέματα που απασχολούσαν τον άνθρωπο ανέκαθεν – τον έρωτα, την υγεία και τον θάνατο – με το αφιέρωμα «Ιασις, υγεία, νόσος: θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό».

Οσοι φοβούνται τις σύριγγες ή το αίμα μπορούν άφοβα να διαβούν το κατώφλι και να αφεθούν εκ του ασφαλούς να ανακαλύψουν ιστορίες που μπορεί να χρονολογούνται αιώνες πριν από την εποχή μας αλλά μοιάζουν σαν να έγιναν χθες.
Φακελάκι, για παράδειγμα, μπορεί να μην έπαιρναν οι γιατροί στην αρχαιότητα. Οχι τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή.

Μήπως όμως ο Γάιος Στερτίνιος Ξενοφών, ο διάσημος γιατρός από την Κω, δεν έκανε την τεράστια περιουσία του μόνο επειδή παρείχε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο τις ιατρικές του υπηρεσίες με μισθό 600.000 σηστέρτιους ετησίως (όταν ο αυτοκρατορικός ήταν 500.000 σηστέρτιοι) αλλά επειδή βοήθησε – όπως λένε φήμες – τη σύζυγό του, Αγριππίνα να τον δολοφονήσει; Οπου κι αν βρίσκεται η αλήθεια, εμείς τον γνωρίζουμε ως τον πρώτο που υπήρξε ταυτοχρόνως γιατρός, ιερέας του Ασκληπιού και ευεργέτης του ιερού (προσέφερε πολλές χορηγίες) μέσα και από τα νομίσματα που κόπηκαν προς τιμήν του μετά τον θάνατό του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5181434/arxaies-istories-me-fakelakia-thermofores-kai-mantzoynia/