O Aσκληπιός και οι κόρες του στο Κυκλαδικό Μουσείο

Δεν έχει πολλές ώρες που ήρθε από τη Νέα Υόρκη όπου ήταν καλεσμένος του Μητροπολιτικού Μουσείου, στο συμπόσιο για την έκθεση «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής». Ομως το τζετ λαγκ δεν φαίνεται να άγγιξε τον διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη.

της Γιώττας Συκκα

Ο ενθουσιασμός του για τη νέα έκθεση που καταπιάνεται με το πανανθρώπινο θέμα της υγείας, είναι μεταδοτικός. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ερως (2009) – Υγεία – Θάνατος» θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί πέρυσι, το παραδέχεται. Τέτοιες μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις όμως δεν στήνονται πια εύκολα στην εποχή μας. Ακόμη και στα ιδιωτικά μουσεία. «Το κόστος τους ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Πρέπει να γίνουμε πιο προσγειωμένοι χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις σε ουσιαστικά πράγματα» λέει ο κ. Σταμπολίδης, προετοιμάζοντάς μας για την έκθεση που επιμελήθηκε με τον Γιώργο Τασούλα, αρχαιολόγο και επιμελητή του μουσείου.

«ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό». Πράγματι οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που έχουμε για την ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες ερμηνεύονταν ως σημάδια οργής του θεού, που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξευμενίσουν με προσευχές, τάματα και θυσίες. Ευτυχώς από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής.

Τα καλυμμένα μέχρι τα εγκαίνια (18/11) με λευκά πανιά αγάλματα της Υγείας από την Κω και του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη από την Ιταλία δεν βοηθούν στις εντυπώσεις. Ομως στην αίθουσα, από την πρώτη κιόλας ενότητα η έκθεση είναι μια συγκινητική αποκάλυψη. Μια βεντάλια περίπου 300 αρχαίων αντικειμένων από 41 μουσεία της χώρας  και  του  εξωτερικού (Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ολλανδία), απ’ αυτά που δεν βλέπουμε συχνά ή για να είμαστε ειλικρινείς, δεν προσέχουμε στα μουσεία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/791845/article/politismos/eikastika/o-asklhpios-kai-oi-kores-toy-sto-kykladiko-moyseio