Παντόφλα, φτώχεια και φιλότιμο...

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της θεατρικής δραματουργίας είναι το «Ένας ήρωας με παντόφλες» των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου, το οποίο παίζεται στο θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Το έργο είναι γραμμένο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1947) και έγινε γνωστό από την κινηματογραφική εκδοχή του 1958 με τον αξέχαστο Λογοθετίδη. Πραγματεύεται ένα θέμα πολύ γνωστό και αναγνωρίσιμο στην ελληνική ζωή: κάποιοι βολεμένοι της κατάστασης εκμεταλλεύονται την αφέλεια ενός απόστρατου στρατηγού, για να τσεπώσουν από τον δημόσιο κορβανά κάποια εκατομμύρια της εποχής.Το ενδιαφέρον όμως είναι αλλού. Η βαθιά πίστη σε κάτι που ονομάζεται καθήκον.

Ο αδερφός (Τάσος Γιαννόπουλος) του στρατηγού, τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος, ανακοινώνει στον ίδιο, ότι ο δήμαρχος της περιοχής, αποφάσισε να στήσουν έναν αδριάντα με τη μορφή του, φτιαγμένο από τον καλύτερο γλύπτη (Κώστας Φλωκατούλας), που θα στηθεί σε μία πλατεία και η οποία θα πάρει το όνομα του στρατηγού. Ο στρατηγός «τα χάνει», δεν μπορεί να πιστέψει στ’ αυτιά του. Σιγά σιγά κολακεύεται με την ιδέα και συμφωνεί στο να προχωρήσουν οι εργασίες.

Όταν η κόρη του (Αμαλία Αρσένη) λυποθυμάει από τη στενοχώρια της που ο σύντροφός της (Αλμπέρτο Φάις) δεν τη θέλει πια, καταρακώνεται ψυχικά. Το τελικό χτύπημα έρχεται με την αποκάλυψη της αλήθειας και τότε δε θέλει να βλέπει και να ακούει όλους όσοι ήταν στημένοι στο κόλπο. Ο ήρωας περνά από τον ενθουσιασμό και τη χαρά, στη λύπη και την απογοήτευση.

Είναι περήφανος όμως. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε με σθένος, αποφασιστικότητα και θέληση το εθνικό συμφέρον και όποτε κι αν χρειαστεί, θα το ξανακάνει. Γιατί πά νω απ’ όλα σημασία για εκείνον έχει το καθήκον, έχει η πατρίδα. Αυτή είναι όλη του η περηφάνια και κληρονομιά.

Πολύ καλοί στους ρόλους τους οι Γιάννης Μπέζος, Τάσος Γιαννόπουλος και Αλμπέρτο Φάις. Ο Κώστας Φλωκατούλας με το λίγο που βγήκε στη σκηνή έκανε αισθητή την παρουσία του προκαλώντας γέλιο στο κοινό. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη δεν είχε το κέφι και τη ζωντάνια, όπως πέρυσι στον Φιλάργυρο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί έχουν τις αδυναμίες τους.

Όπως βλέπουμε τα δύο ελληνικά έργα «Ένας ήρωας με παντόφλες» και «Φον Δημητράκης» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη αντίστοιχα σκίζουν. Τυχαίο; Δε νομίζω…

Πληροφορίες:

Παραστάσεις:
Τετάρτη και Κυριακή στις 7.00 μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ.
Λαϊκή απογευματινή Σάββατο στις 6.00 μ.μ.

Διάρκεια:
1 ώρα και 45 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)

Τιμές:
Α’ Ζώνη: 20 ευρώ, Β’ Ζώνη: 17 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή : 17 ευρώ
Νεανικό (μέχρι 28 ετών) και συνταξιούχων (άνω των 65 ετών): 14 ευρώ.
Ανέργων: 10 ευρώ.
Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών: Α’ Ζώνη 22 ευρώ και Β’ Ζώνη 20ευρώ.
(Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών, νεανικό, συνταξιούχων, ανέργων δεν ισχύουν.)Ενιαίο οικονομικό εισιτήριο, που αφορά στα θέατρα Βρετάνια, Αθηνών και Μουσούρη στην τιμή των 42 ευρώ. (Δεν πωλείται μεμονωμένα, ισχύει και για τα τρία θέατρα.)

Ώρες ταμείου:
Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. και 5.00 μ.μ. – 9.30 μ.μ.
Δευτέρα κλειστό.
Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Σύνταγμα, τηλ. Ταμείου: 2103221579