Ερχεται το «τρομερό παιδί» του γαλλικού σινεμά

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

της Άντας Δαλιάκα

Ο Λεός Καράξ, το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, αλλιώς «enfant terrible» των Γάλλων, υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών πριν από δύο χρόνια με το αινιγματικό πολυεπίπεδο δράμα «Holy motors», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αυτές τις μέρες, μέσα σε ένα πολυσυλλεκτικό από πλευράς ταινιών δεκαπενθήμερο που διαρκεί ως τις 26 Νοεμβρίου, καθώς και για να δώσει ένα ανοιχτό για το κοινό μάστερκλας την ερχόμενη Τετάρτη (στις 4.00 μ.μ.) στον χώρο της Ταινιοθήκης.

Ο Καράξ, 51 ετών σήμερα, είναι ο σκηνοθέτης που στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αιχμαλώτισε την ξοδεμένη από τους νέους νιότη ενώ έφτασε μέχρι και την επιστημονική φαντασία με τους όρους της αβάν γκαρντ τέχνης.

Είναι ένας φιλόσοφος, μετρ των αλληγορικών εικόνων με πιστό φαν κλαμπ ανά τον κόσμο, πάντοτε υπερβατικός στην αισθητική του, λάτρης των γυναικών στις οποίες δίνει πάντα ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες του (έχει σκηνοθετήσει όλες του τις ερωμένες, όπως τη Ζιλιέτ Μπινός στα φιλμ «Η δική μας νύχτα» και «Οι εραστές της γέφυρας», τη Μιρέιγ Περιέρ στο «Boy meets girl» και την Γεκατερίνα Γκολίμπεβα στο «Pola X»), καλλιτέχνης εξαιρετικά συγκρατημένος στις δημόσιες εμφανίσεις του, ένας εραστής των γρίφων: «Το σινεμά είναι μια χώρα. Υπάρχει έξω από τις ταινίες. Είναι το μέρος που ζω. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα, να βιώνεις τη ζωή. Αλλά το να κάνεις ταινίες, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα επάγγελμα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το αφιέρωμα στο έργο του Λεός Καράξ με τίτλο «Αγόρι συναντά κορίτσι: Το σινεμά του Λεός Καράξ» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, φέρνει στο επίκεντρο επτά κινηματογραφικές του στιγμές: «Boy meets girl» (1984), «Η δική μας νύχτα» (1986), «Οι εραστές της γέφυρας» (1991), «Sans titre» (η μικρού μήκους ταινία «Χωρίς τίτλο»), «Pola X» (1999), «Tokyo» (σπονδυλωτή ταινία των Joon-ho-Bong, επεισόδιο «Shaking Tokyo»), «Leos Carax» (επεισόδιο Merde), «Michel Gondry» (επεισόδιο Interior Design) και «Holy Motors» (2012).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22800&subid=2&pubid=64093343