"Τρελές" μεταθανάτιες πωλήσεις

Δεν είναι λίγοι οι μουσικοί, οι οποίοι μετά θάνατον πωλούν περισσότερα άλμπουμ από ότι εν ζωή. Προφανώς γι΄ αυτό η «αποδημία» ενός μουσικού δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι οι φίλοι και οπαδοί της μουσικής του θα μείνουν χωρίς νέο μουσικό υλικό. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες, όπως ο θρύλος της κάντρι Τζόνι Κας ή ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον, «άφησαν» ανέκδοτο υλικό ή ακόμα και ημιτελείς ηχογραφήσεις, οι οποίες κυκλοφόρησαν χρόνια μετά το θάνατό τους, με την επιμέλεια των συγγενών τους και υπό την αυστηρή εποπτεία των δισκογραφικών εταιριών.

Πολλές μάλιστα ηχογραφήσεις περνούν από την κατάλληλη επεξεργασία για να αποκτήσουν σύγχρονο ήχο. Συχνό φαινόμενο αποτελεί επίσης η πρόσκληση στο στούντιο ενός διάσημου τραγουδιστή για να δισκογραφήσει από κοινού με τη φωνή του εκλιπόντα…

Οι ημιτελείς ή ακόμα και δοκιμαστικές ηχογραφήσεις μπορεί να βρίσκονται σε πολλά σημεία. Στο στούντιο, στα υπόγεια ή ακόμα και σε σκληρούς δίσκους στο σπίτι του αποθανόντα. Κάπως έτσι έγινε και με ηχογραφήσεις του βασιλιά της ρέγκε Μποπ Μάρλεϊ. Αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του η σύζυγός του κυκλοφόρησε ανέκδοτα τραγούδια του με το συγκρότημα του διάσημου τζαμαϊκανού, The Wailers. Μεταξύ τους και το πολύ γνωστό πλέον “Buffalo Soldier”, που έγινε διεθνής επιτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 2014 πέθαναν μέσα σε 48 ώρες δύο πολύ γνωστοί καλλιτέχνες: ο αμερικανός Τζο Κόκερ και ο αυστριακός Ούντο Γιούργκενς. Από τότε οι οπαδοί τους είναι σαν να βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να προμηθευτούν όσο περισσότερες ηχογραφήσεις των αγαπημένων τους τραγουδιστών μπορούν. Ενδεικτικό ότι η επιτυχία του Τζο Κόκερ “With a little help from my friends” (κατά πολλούς η καλύτερη διασκευή όλων των εποχών) έφθασε στην 47η θέση στην κατάταξη των γερμανικών πωλήσεων. Από τον Ούντο Γιούργκενς 18 τραγούδια μπήκαν στις 100 πρώτες θέσεις των πωλήσεων: Ανάμεσά τους και το πολύ αγαπητό στη Γερμανία “Griechischer Wein”(«Ελληνικό κρασί») που έφθασε μέχρι την 14η θέση!

Οι πωλήσεις μετά θάνατον είναι εντυπωσιακά καλές, μιας και οι οπαδοί των καλλιτεχνών παραμένουν πιστοί και μετά το θάνατο των ειδώλων τους. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Έλβις Πρίσλεϊ, για τον οποίο λέγεται ότι πούλησε περισσότερους δίσκους μετά θάνατον παρά εν ζωή. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ έχει πουλήσει μεταξύ 600 εκατομμύρια και 1 δισεκατομμύρια δίσκους.

Πηγή: DW