Ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό πρότζεκτ φιλοξενείται αυτή την περίοδο από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Σε έξι ηχομονωμένες αίθουσες παρουσιάζονται κλασικά έργα, συνοδευμένα από πρωτότυπες ηχητικές συνθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με το θέμα τους.
Η έκθεση ονομάζεται «Ηχητικά τοπία» και στόχος της να δούμε με διαφορετικό μάτι κάποια έργα από την τεράστια συλλογή της Πινακοθήκης. Η αρχή γίνεται τώρα με έξι έργα που συνοδεύονται από ήχους, που έχουν συνθέσει μουσικοί, συνθέτες και sound artists.
«Προσκαλέσαμε δύο καλλιτέχνες από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, δύο συνθέτες κλασικής μουσικής και μετά προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε το πεδίο μας, επιλέγοντας ένα συλλέκτη φυσικών ήχων και από την άλλη ακριβώς άκρη του φάσματος, βρήκαμε έναν νεαρό DJ, τον Jamie xx που ασχολείται με τους ήχους της πόλης» ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης, Μίνα Μουρ Έντ.
Ο Νίκο Μάλι από τη Νέα Υόρκη συνέθεσε ένα ηχητικό έργο για «Το δίπτυχο του Γουίλτον». Πρόκεται για ένα θρησκευτικό πολύπτυχο του 14ου αιώνα, που απεικονίζει τον νεαρό βασιλιά Ριχάρδο Γ΄ να παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία και τον μικρό Χριστό, υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη του Βαπτιστή. Γύρω τους μια στρατιά αγγέλων.
«Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα έργο που να απεικονίζει αυτό που βλέπουμε. Δεν ήθελα να υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο. Αντίθετα, αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να περιβάλλω το έργο με ηχητικό υλικό που να δημιουργεί μόνιμα μια κίνηση. Συνεργάστηκα με τον σχεδιαστή ήχου Τζέθρο Κουκ για να βεβαιωθώ ότι τα πάντα κινούνται αργά. Επειδή υπάρχει τέχνη γύρω γύρω, ήθελα ο κόσμος να κινείται περιμετρικά του έργου, για να βιώνει την εμπειρία» δήλωσε ο Νίκο Μάλι.
Σύμφωνα με το euronews.com, η Βρετανίδα sound artist Σούζαν Φίλιπς, που έχει κερδίσει το βραβείο Τέρνερ, συνέθεσε το ηχητικό τοπίο που αφορά το περίφημο έργο του Χανς Χολμπάιν του νεώτερου «Οι πρεσβευτές». Πρόκειται για ένα διπλό πορτραίτο του 16ου αιώνα του γάλλου πρεσβευτή στην Αγγλία, Ζαν ντε Ντεντεβίλ και του Επισκόπου του Λαβόρ, Ζορζ ντε Ζελβ.
Ο γνωστός γαλλολιβανέζος συνθέτης Γκαμπριέλ Γαριέντ, με τη σειρά του, ασχολήθηκε με τις Λουόμενες του Πολ Σεζάν. Δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα, αφήνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο έργο.
Η έκθεση «Ηχητικά Τοπία» θα φιλοξενηθεί στην National Gallery του Λονδίνου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.