Στο φως σπάνιο ψηφιδωτό που πιθανόν να απεικονίζει τον Μέγα Αλεξάνδρο

Ένα σπάνιο και υπέροχο ψηφιδωτό που πιθανόν να απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, αποκαλύφθηκε σε συναγωγή του αρχαίου εβραϊκού χωριού, Huqoq, στο βόρειο Ισραήλ. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έναν Εβραίο αρχιερέα. Στο πολύχρωμο δάπεδο, ο άνδρας που εικάζεται ότι αναπαριστά τον Μακεδόνα στρατηλάτη, είναι ένας γενειοφόρος άνδρας που φορά έναν κόκκινο μανδύα. Τον νεαρό άνδρα, ακολουθούν στρατιώτες και ζώα, ανάμεσα τους ελέφαντες.

psifidoto-2

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Jodi Magness, οι μορφές των ελεφάντων που υπάρχουν στο ψηφιδωτό, παραπέμπουν στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι ελέφαντες συνόδευαν τους Έλληνες στη μάχη, ξεκινώντας από τον Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι, ίσως το ψηφιδωτό να είναι μία απεικόνιση ενός εβραϊκού μύθου που αναφερόταν στην συνάντηση του Μέγα Αλέξανδρου με τον Εβραίο Αρχιερέα», ήταν τα λόγια της Jodi Magness.

psifidoto-3

Στην ίδια περιοχή, στο παρελθόν, έχουν έρθει στο φως από αρχαιολόγους ψηφιδωτά του Σαμψών, καθώς και μοναδικές απεικονίσεις με βιβλικές εικόνες. «Δεν είναι σαφές αν υπάρχει θεματική σύνδεση μεταξύ των σκηνών του Σαμψών με τα νέα ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως, ενώ οι εικόνες οι οποίες είναι βαμμένες με φυτικά μοτίβα αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας», δήλωσε η κ. Magness η οποία ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδας της στη συγκεκριμένη περιοχή το 2012.

psifidoto

Φέτος το καλοκαίρι, αποκαλύπτεται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του σπάνιου ψηφιδωτού και εμφανίζονται γύρω από τους δύο άνδρες, ανθρώπινες φιγούρες, ζώα και μυθολογικά πλάσματα.