Η Άνδρος τιμά τον αμερικανό καλλιτέχνη Man Ray

Αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και με κεντρικό θέμα «τα πρόσωπα της γυναίκας» είναι η φετινή περιοδική έκθεση που εγκαινιάζει στις 28/6 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Χώρα της ‘Ανδρου.

Ο κορυφαίος Αμερικανός καλλιτέχνης ξεκίνησε την πορεία του ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, στην οποία οφείλει κατά κύριο λόγο και τη διασημότητά του. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα παρακολουθήσει την εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray από το 1912 έως το 1971, πέντε χρόνια πριν τον θάνατό του, μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades.

Στις εμβληματικές φωτογραφίες του Man Ray θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές, που υπήρξαν μούσες του καλλιτέχνη, όπως την Γερτρουδη Στάιν, την Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ, την Κίκι Μονπαρνάς, την Λη Μίλερ, την Κοκό Σανέλ, την ‘Αβα Γκάρντνερ, την Κατρίν Ντενέβ και άλλα δημοφιλή ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής. «Τα έργα του, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μου αποδεικνύουν πως η γυναίκα δεν έχει πλέον λόγο να εγκλωβίζεται σε κανένα κλισέ.

Ο Man Ray μας κατάλαβε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και κατάφερε, καλύτερα από μας, να αντιληφθεί τη γοητεία και τις αντιφάσεις μας. Νομίζω ότι οι άνδρες θα βγαίνουν προβληματισμένοι από την έκθεση και οι γυναίκες απελευθερωμένες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Κουτσομάλλη.

Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του Man Ray και αυτό παρουσιάζεται με σαφήνεια στην έκθεση, η οποία ρίχνει φως στις ζωγραφικές και φωτογραφικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις του.