Ντράγκι: Αναγκαία μια ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία - Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα

Μια ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα είναι ανάγκη καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική, υπογράμμισε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμπλήρωσε ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης.  Ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο, ο Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστήριξε, επίσης, ότι όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους. Εκτίμησε, δε, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Ο Διοικητής της ΕΚΤ τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπληρώνει την εντολή της ως Κεντρική Τράπεζα έναντι της Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει διαθέσει ρευστότητα 118 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 66% του ΑΕΠ) στις ελληνικές τράπεζες. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μόνο εφόσον υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

«Θα αποφασίζουμε με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό μας. Αυτό τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ήδη διατέθηκε ρευστότητα 118 δισεκατομμύριο ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών», είπε συγκεκριμένα.

Κατά τον κ. Ντράγκι, «την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην αντιταχθεί σε περαιτέρω αύξηση στο ταβάνι για τον ELA, κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ρευστότητα όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals.»

» Ωστόσο, σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια.»

» Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές».