Οπτικές μιας άλλης Αθήνας από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, μετά την επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση τον Νοέμβριο του 2013, με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών, επανέρχεται με μια διευρυμένη θεματική: Αυτή τη φορά σας προσκαλεί σε μια διαφορετική θέαση της Αθήνας, όχι μόνο μέσα από την φωτογραφία, αλλά και τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τις σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις.

Στόχος της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015, στις 11:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είναι να ξαναδούμε την πόλη της Αθήνας εκ των έσω, να ανακαλύψουμε τις μικρές πόλεις, τις γειτονιές, την ιστορία και τις αφηγήσεις της.

  • Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την πόλη μας την νύχτα;
  • Με ποιον τρόπο το θεατρικό σκηνικό παραπέμπει και αναδεικνύει τον μεταβαλλόμενο αθηναϊκό αστικό χώρο και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιό του;
  • Πώς επανακαθορίζεται η ταυτότητα της Αθήνας σε κείμενα της μετανεωτερικής λογοτεχνίας  μέσα από τη ματιά του περιπλανωμένου στην πόλη αφηγητή;
  • Πόσο καλά γνωρίζουμε τις αθηναϊκές στοές;
  • Ποια η σχέση της πόλης με τα αρχαία μνημεία;
  • Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την καθημερινότητα του αστικού τοπίου, οι ομιλητές της Ημερίδας θα μας παρουσιάσουν την Αθήνα, ο καθένας με τη δική του ματιά, καλλιτεχνική, θεωρητική, διεπιστημονική ή διακλαδική.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο νέων δημιουργών που ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα και στον τρόπο που εκείνοι την ανακαλύπτουν βήμα-βήμα φωτογραφίζοντας, αλλά και στην προσέγγιση των καθηγητών τους από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας (Νίκος Αποστολόπουλος, Γιάγκος Αθανασόπουλος, Κώστας Θωμόπουλος). Παράλληλα, η προσέγγιση των ερασιτεχνών φωτογράφων, τουριστών, αλλά και κατοίκων ως πηγή έμπνευσης θα προσδώσει μια καινούργια ανάγνωση στις φωτογραφίες του παρελθόντος (Ηώ Πάσχου).

    Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, ακόμα, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η Ιωάννα Κονδύλη επίκουρη καθηγήτρια αστικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας Τιτίκα Καραβία εντ. διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πέγκυ Καρπούζου λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχιτέκτων Μαρία Μοίρα, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και αρκετοί άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

    Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε την παρουσία στην εκδήλωση του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne JeanPhilippe Gabric υπεύθυνου του ερευνητικού προγράμματος LABEX CAP,  οποίος θα προσδιορίσει την ανάγκη επανερμηνείας της Αθήνας με την ιστορία της.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης, σε όσους από το κοινό το επιθυμούν, θα δοθούν βεβαιώσεις  παρακολούθησης της Ημερίδας.

    Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Πληροφορίες: 2103713011

    Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών | Μικρή Σκηνή
    Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα

    Τρίτη 9 Ιουνίου 2015
    11:00