"Επιστρέφει" η ενιαία τιμή του βιβλίου

Επαναφορά του μέτρου της ενιαίας τιμής του βιβλίου προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλας Κατσαβρία.

Η επαναφορά της ενιαίας τιμής θα γίνει μέσω διάταξης στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας που θα κατατεθεί στη βουλή. «Ελπίζω τότε να την ψηφίσει όλη η Βουλή, ακόμη κι όσοι ψήφισαν την προηγούμενη ρύθμιση, για κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, διότι αποδείχθηκε ότι υπήρξε καταστροφική, οδήγησε σε πλήρη παραμόρφωση την αγορά και δεν επέφερε κανένα δημοσιονομικό όφελος» είπε ο Υπουργός.

Αν και το μέτρο της “ενιαίας τιμής του βιβλίου” αφορά στην προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μικρομεσαίων εκδοτικών και βιβλιοπωλείων, ωστόσο έχει ευεργετικές συνέπειες και στο κοινό που μπορεί να έχει πρόσβαση στο ίδιο βιβλίο με την ίδια τιμή σε όλη τη χώρα, χωρίς “πονηρές” ανατιμήσεις ενδιάμεσα. Επιπλέον, η προστασία από την υπερσυγκέντρωση του εκδοτικού κλάδου σε μεγάλες επιχειρήσεις ευνοεί την ύπαρξη των μικρών βιβλιοπωλείων στην περιφέρεια όπου λειτουργούν και σαν “πολιτιστικά κέντρα”.