"Όχι" σε δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Απέκλεισε τη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, ο Υπουργός σημείωσε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» πρόσθεσε. Επισήμανε πάντως ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά».

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της Αμάλ Αλαμουντίν αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών, καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αθήνας. «Πρέπει να προχωρήσετε νομικά, αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον η ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει» τονίζεται.

Για το Εθνικό Θέατρο και τη διαμάχη με τον Σωτήρη Χατζάκη, ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε πως ο διαχειριστικός έλεγχος από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης είναι σε εξέλιξη και ότι είναι στο χέρι της νέας διοίκησης -που αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα, 13 Μαΐου- να ζητήσει έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. «Δεν πλακώθηκα με κανέναν, δεν προκάλεσα καμία συζήτηση, δεν έκανα κανέναν διάλογο» υποστήριξε ο Υπουργός.

Για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο κ. Ξυδάκης είπε πως “είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου”, ενώ για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δήλωσε πως αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους.