ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι συνυπάρχουν στο...θέατρο

Οι ηθοποιοί Άννα Βαγενά και Νίκος Ορφανός συνυπάρχουν στα έδρανα της Βουλής ως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού αντίστοιχα. Πλέον, θα συνυπάρξουν και στο θεατρικό σανίδι του θεάτρου “Μεταξουργείο”.

Οι δύο ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν δύο μονολόγους, δίνοντας σάρκα και οστά στην ανατρεπτική ιδέα του  Βασίλη Κατσικονούρη, στην παράσταση με τον τίτλο «Το μπουφάν της Χάρλεϊ και ο κύριος Μάκης».

Το «Μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά», θα ανέβει σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Άννας Βαγενά και «Ο Μάκης», γραμμένος το 2010, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Νίκου Ορφανού. Και οι δύο μονόλογοι έχουν γραφτεί από τον Β. Κατσικονούρη.

Οι δύο ηθοποιοί και Βουλευτές μίλησαν στο “Έθνος της Κυριακής” και την Βίβιαν Μπενέκου για την συνεργασία αυτή.

«Το φθινόπωρο που ξεκίνησαν οι συζητήσεις δεν γνωρίζαμε ότι θα είμαστε λίγο μετά βουλευτές. Όμως θα γινόταν έτσι κι αλλιώς κι απόδειξη ότι προχωρήσαμε» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και συνεχίζει: «Εγώ με την Άννα δεν μιλάμε για πολιτική. Αντιθέτως, στο θέατρο ερχόμαστε για να καθαρίσει το μυαλό μας. Να δείξουμε, επίσης, ότι δεν είμαστε μόνο για να τσακωνόμαστε αλλά και για το καλό. Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική. Είμαστε δύο συνάδελφοι που κάνουν τη δουλειά τους. Και στους θιάσους όταν βρισκόμαστε πολλοί ηθοποιοί μαζί, ο καθένας από μας έχει μια διαφορετική πολιτική θέση, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη δουλειά μας. Απλώς τώρα αυτό γίνεται δημόσιο, το ξέρουν κι άλλοι. Από μένα πάντως είναι σεβαστές όλες οι απόψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά: «Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός αυτής της διαφορετικής συνύπαρξης. Εμείς προχωρήσαμε σε αυτήν την καλλιτεχνική συνεργασία, σε πείσμα της τεχνητής πόλωσης που κάποιοι δημιουργούν για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Φυσικά και έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μας χωρίζουν αυτά, κι άλλωστε ούτε ο Νίκος θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ στο Ποτάμι». Ο Νίκος Ορφανός γι’ αυτήν τη συνεργασία ενημέρωσε το κόμμα του και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ η Άννα Βαγενά δεν το θεώρησε απαραίτητο.

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης το ήξερε από την πρώτη στιγμή και το θεώρησε μάλιστα ενδιαφέρον ότι θα είναι και η Άννα. Εγώ ενημέρωσα το κόμμα για τυπικούς λόγους, κυρίως για να μην το μάθουν από τρίτους και για να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητά μου, λόγω των πολλών υποχρεώσεων σε Βουλή και θεατρικές πρόβες».

«Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Τουλάχιστον όχι εγώ. Δεν ξέρουμε τι διάρκεια θα έχει όλο αυτό το κοινοβουλευτικό. Προσωπικά ελπίζω να πεθάνω πάνω στο σανίδι. Ούτε στα έδρανα ούτε στο βήμα της Βουλής θέλω να πεθάνω» λέει η Άννα Βαγενά στο “Έθνος”, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει λόγος για καβγά με τον συνάδελφό της ούτε μέσα στη Βουλή: «Δεν είμαστε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για να τσακωνόμαστε. Οι απλοί βουλευτές δεν έχουν άμεση αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει λόγος».

Οι συνάδελφοί τους στη Βουλή, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα οι βουλευτές, εξεπλάγησαν θετικά. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι συριζαίοι που υποσχέθηκαν στον βουλευτή του Ποταμιού ότι θα σπεύσουν να δουν την παράσταση. «Δεν πήρα μήνυμα, ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Ελπίζω τουλάχιστον οι θεατρόφιλοι να έρθουν να δουν την παράσταση» υποστηρίζει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι… προτίμησαν μονολόγους γιατί βόλεψε τους πολιτικούς αντιρρησίες τους, αλλά έγινε διότι κοινές πρόβες δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, στον μονόλογό της που διαρκεί πενήντα λεπτά, υποδύεται μια μοναχική γυναίκα που αποφασίζει να μιλήσει σε έναν εύζωνα στην Πλατεία Συντάγματος, φυσικά χωρίς να περιμένει απάντηση. Όταν η δημοσιογράφος τη ρωτά γιατί επιλέγει τον εύζωνα, απαντά ότι αυτό είναι το μυστικό του έργου κι αποκαλύπτεται μόνο στους θεατές του.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός είναι ένας επίσης μοναχικός άνθρωπος που συνομιλεί με ένα χρυσόψαρο: «Πρόκειται για έναν παλαιό αριστερό που έχει περάσει από τη Μακρόνησο και αναμετράται με τις αναμνήσεις και τους φόβους του. Στην κουβέντα του με το χρυσόψαρο σύντομα συνειδητοποιεί ότι η ήττα δεν είναι στην πολιτική, αλλά στην προσωπική του ζωή. Εχει ένα υπερβατικό φινάλε, σχεδόν γλυκόπικρο».

Η παράσταση άνοιξε αυλαία το βράδυ του Σαββάτου, αλλά ευελπιστεί να κάνει πανηγυρική πρεμιέρα με όλη τη Βουλή στο πλάι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να επαναληφθεί. Θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο για έναν μήνα στο θέατρο Μεταξουργείο. «Εμάς δεν μας χρηματοδοτεί κανείς, βάζουμε τη δουλειά μας στην παράσταση. Αν είμαστε καλοί ο κόσμος θα έρθει. Διατηρούμε, όπως πάντοτε, την απλή σχέση μεταξύ του ηθοποιού και του θεατή» καταλήγει η Άννα Βαγενά.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δύο εν ενεργεία βουλευτές, και μάλιστα αντίπαλων κομμάτων, μοιράζονται την ίδια σκηνή.