Γιούνκερ: H ελληνική αδιαλλαξία ωθεί την Ευρώπη στην οικονομική καταστροφή

Η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επέκρινε ταυτόχρονα την Αθήνα για “μη αποδεκτή” έλλειψη συνεργασίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό οικονομικό πακέτο παραμένει μακρινή, ωστόσο απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή ένα Grexit.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο αποκλείω 100% ένα Grexit, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία του έγκειται λιγότερο σε μια χειροπιαστή πρόοδο και περισσότερο στο απλό γεγονός ότι η εναλλακτική είναι αδιανόητη.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε παράξενη και απαράδεκτη την άρνηση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν όπως επιθυμούν οι εταίροι σημειώνοντας ότι «δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε, διότι η ομάδα μας στην Αθήνα, τα τεχνικά  κλιμάκια δεν επιτρέπεται να μπουν στα υπουργεία, γεγονός όχι μόνο περίεργο αλλά και απαράδεκτο».

Καταλήγοντας ο κ. Γιούνκερ ομολογεί πως στο παρελθόν έχασε την υπομονή του με την Ελλάδα δηλώνοντας ότι «περιμένω να μας πει η ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Εντωμεταξύ έχασα την υπομονή μου. Τώρα την ξανακέρδισα και δεν θέλω να την ξαναχάσω».

gioynker-neo