Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όπου του επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης η οποία θα προέλθει μέσα από δικοινοτικές συνομιλίες. “Οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν παρά να έχουν ως περιεχόμενο την εξεύρεση μιας λύσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν μπορεί παρά να προκύψει ένα Κράτος το οποίο είναι συμβατό όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο αλλά και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο” σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιδιώκει την λύση του Κυπριακού.

Δίχως την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής δεν μπορεί να υπάρξει εμβάθυνση ακόμα και της ευρωπαϊκής ενοποίησης” σημείωσε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα για την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε πως “είμαστε δίπλα σας, θέλω να το αισθάνεστε αυτό, και θα είναι απόλυτα ειλικρινές. Κάτι το οποίο, άλλωστε,  αποδεικνύεται και θα αποδεικνύεται στην πράξη”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε τον κ.Παυλόπουλο, για την φιλοξενία αναφέρθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την τουρκική πλευρά ύστερα από την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός που όπως είπε παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήλωσε ότι “αυτή η κίνηση μας επιτρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ενός ουσιαστικού διάλογου με αποφασιστικότητα αλλά και καλή βούληση και αλληλοσεβασμό από όλες τις πλευρές“.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι “επιδιώκουμε μια διαρκής ειρήνη που να επιτρέπουν την συνεργασία και την συμβίωση των κατοίκων του νησιού και όχι σε μια λύση που να δημιουργεί νικητές ή ηττημένους” και υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη λειτουργική και διαρκής.

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι “σε αυτή μας την προσπάθεια, θέλω να σας ευχαριστήσω, θερμά, γιατί πραγματικά νοιώθουμε πραγματικά ότι δεν είμαστε μόνοι και δεν μείναμε μόνοι στη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος”.