Στα άκρα οι πιέσεις των πιστωτών

Νέα συνεδρίαση του Brussels Group αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Νίκου Θεοχαράκη, προκειμένου να επεξεργαστεί περαιτέρω τις ελληνικές προτάσεις για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και τις πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας ενώ παράλληλα σε τεχνικό επίπεδο η ελληνική πλευρά συνεχίζει την αποστολή δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και των τελευταίων επίσημων στοιχείων της Στατιστικής αρχής για το κλείσιμο του 2014 που θα αποτελέσουν έτος βάσης για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου με τον έναν μετά τον άλλο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προεξοφλούν ότι είναι μάλλον απίθανη μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά με διαρροές να υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 24 είναι πολύ λίγος. Τέλος, αργά την Τετάρτη ήρθε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε πιο «σκληρός» από όλους και εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές. Τώρα “τρέχει” έως τις 30 Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επωφεληθεί από τα κεφάλαια που απομένουν στο πρόγραμμα, μία λύση πρέπει να βρεθεί έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, σχεδόν κυνικά προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως συνέπεια από ένα ενδεχόμενο Grexit. «Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Των δηλώσεων Σόιμπλε είχαν προηγηθεί πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα» αλλά και η υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B- προχώρησε την Τετάρτη η Standard & Poor’s θέτοντας παράλληλα αρνητικό το outlook. Έτσι κύλησε μία ακόμη μέρα ομοβροντίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή η χρηματοδοτική θηλιά σφίγγει ακόμη περισσότερο στο λαιμό της Αθήνας και οι συνέπειες επί της πραγματικής οικονομίας έχουν αρχίσει να είναι ορατές με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναστενάζουν και να βρίσκονται, όσες έχουν απομείνει, στο χείλος του γκρεμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζε, με διαρροές, ότι «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.» και συμπλήρωνε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!».  Επεσήμαινε, δε, ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Χαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν, ταυτόχρονα, ότι οι πιέσεις κλιμακώνονται, άνευ πραγματικού λόγου, από πλευράς πιστωτών καθώς απορρίπτουν χωρίς επιχειρηματολογία τις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση και χωρίς ταυτόχρονα να αντιπροτείνουν κάτι άλλο, σαν να επιμένουν να επιστρέψει η κατάσταση εκεί που ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση.