Deutsche Welle: Το Grexit δεν είναι λύση για κανέναν

Το Grexit δεν είναι λύση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ΕΕ εκτιμά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, Έλληνες και Γερμανοί για διαφορετικούς λόγους μοιάζουν να είναι εξαιρετικά ψύχραιμοι λίγες μέρες πριν η Αθήνα φτάσει στο σημείο που δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι σοσιαλιστικά πειράματα», σημειώνεται ότι οι Έλληνες προφανώς πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή η Ευρωζώνη θα τους βοηθήσει και οι Γερμανοί, από την άλλη, φαίνεται ότι πιστεύουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πιθανώς να είναι καλή λύση. «Και οι δύο πλευρές κάνουν λάθος» εκτιμά το περιοδικό.

Το άρθρο συνεχίζεται με την παρατήρηση ότι «18 από τις 19 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένες ότι ένα Grexit δεν θα προκαλούσε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Η άποψη αυτή στέκει διότι οι χώρες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα οικονομικά τους προβλήματα. Ένα αόρατο τείχος μοιάζει να χωρίζει πλέον την Ελλάδα από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις (…) Με άλλα λόγια η Ελλάδα είναι απομονωμένη. Σε περίπτωση που η χώρα δεν σεβαστεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική στήριξη δεν θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των εταίρων. Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πιθανότερο, θα βγει από το ευρώ. Θα κοπεί νέο νόμισμα, το οποίο κανένας Έλληνας δεν θέλει. Με μια “μαλακή δραχμή” oι μισθοί θα μειωθούν δραστικά και οι καταθέσεις θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Αποτέλεσμα: τα μεσαία στρώματα θα οδηγηθούν στην ανέχεια».

Κατά το Wirtschaftswoche εξίσου λάθος είναι και η εκτίμηση των Γερμανών για την χρησιμότητα ενός ενδεχόμενου Grexit. Αρκετοί θεωρούν ότι θ’ ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της η ελληνική οικονομία. Αυτό, όπως εκτιμά το περιοδικό, δεν πρόκειται να συμβεί.  «Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής τα τελευταία πέντε χρόνια το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30%, στο επίπεδο της μισθολογικής «φούσκας» τέλη της περασμένης δεκαετίας. Όσον αφορά την προσαρμογή εισοδημάτων και μισθών, το πιο δύσκολο μέρος του δρόμου έχει διανυθεί. Το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα θα έθετε σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί. Για χρόνια, ίσως και δεκαετίες, η Ελλάδα θα γινόταν η Αργεντινή της Ευρώπης».

Για το γερμανικό οικονομικό περιοδικό κρίσιμο σημείο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν και την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. «Το επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης του πληθυσμού είναι υψηλό. Κύριο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η αποκοπή των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων από τις αγορές λόγω μιας χωρίς όρια γραφειοκρατίας, που είναι πανταχού παρούσα και σκοτώνει κάθε πρωτοβουλία. Ζητούμενο είναι συνεπώς να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να βελτιωθεί η απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και η λειτουργία των φορολογικών αρχών. (…)»

Όπως επισημαίνεται η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια της δημιουργίας θέσεων εργασίας στο δημόσιο ή παράτασης προβλέψεων όπως η πρόωρη χρηματοδότηση. Επίσης, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να ψαλιδίσει σοβαρά τις προσδοκίες της όσον αφορά στα έσοδα από την φοροδιαφυγή καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμα σχέδια που θα αποδώσουν, ουσιαστικά, μόνο όταν ανακτήσει ρυθμούς ανάπτυξης και η ελληνική οικονομία.

Το περιοδικό, κλείνοντας, καλεί επίσης τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύονταν μια σοσιαλιστικού τύπου οικονομία να εγκαταλείψουν το στόχο αυτό όπως και το αίτημα για κούρεμα του χρέους.