Η Ελλάδα προετοιμάζεται να κηρύξει στάση πληρωμών αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αποτύχουν, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.
Όπως αναμενόταν, το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, επικαλούμενη «ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις της αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης», τονίζει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα «δίχως προηγούμενο» σοκ για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική», φέρεται να δήλωσε στους FT αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν αποκλείει η προειδοποίηση μιας επικείμενης χρεοκοπίας να αποτελεί μια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο «σκοντάφτει» πάνω στην πραγματικότητα των άδειων κρατικών ταμείων.
Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η Ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να ανταπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».
Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».
Οι Financial Times εμφανίζουν τις άλλες χώρες της ΕΕ «εκνευρισμένες από αυτό που βλέπουν ως μη επαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης» και σημειώνουν ότι έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου
«Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμία χρεοκοπία και το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές της. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προς μια αμοιβαία επωφελή λύση», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι ως απάντηση στο δημοσίευμα. Όσο για τα περί εκνευρισμού των χωρών της ΕΕ, απαντούν: «Αυτό που φαίνεται να εκνευρίζει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης», καταλήγοντας ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν επίσης ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25η Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου – η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά – και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.
Παράγοντες της Κομισιόν πάντως φέρονται ενοχλημένοι με αυτές τις δηλώσεις, όπως και προηγούμενες που αποδίδονται στην ελληνική πλευρά. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Mega, το οποίο επικοινώνησε με πηγές των Βρυξελλών, αυτές οι πηγές τόνισαν ότι κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «σχολιαστή» τις τελευταίες μέρες, ρόλος ο οποίος -όπως έλεγαν- βλάπτει την διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ουσία και υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό, και κάλεσαν κυβέρνηση και θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Ολόκληρο το δημοσίευμα των Financial Times εδώ.