«Έκπληκτη» η Λετονή Πρωθυπουργός από τις δηλώσεις Τσίπρα κατά των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Την έκπληξή της  για τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν εγκρίνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξέφρασε η Λετονή ομόλογός του, Λαϊμντότα Στραουτζούμα, της οποίας η χώρα έχει, την τρέχουσα περίοδο, την προεδρία της ΕΕ.  Όπως είπε η Πρωθυπουργός της Λετονίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο πλαίσιο της ΕΕ τον Μάρτιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δεχθεί την κοινή θέση της ΕΕ, δηλαδή τις κυρώσεις, σε βάρος της Ρωσίας. «Οπότε ήταν έκπληξη για εμένα τα όσα είπε στη Μόσχα» πρόσθεσε, μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της τη Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρωθυπουργό Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους, πάλι, ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα ήταν «εντελώς ακατανόητος» και «ανησυχητικός για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε.». Σημειώνεται ότι οι τρεις  χώρες της Βαλτικής σε γενικές γραμμές τηρούν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Μόχα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την Μ.Τετάρτη, από την Μόσχα, μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει: »Δεν πιστεύω όμως ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας (…) βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».