Τι έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις "αποσκευές" του από τη Μόσχα

«Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτηρίζει το Μαξίμου την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα, παρά τις ανοιχτές επικρίσεις τόσο από Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσινγκτον που αν και παραδέχτηκαν ότι η Αθήνα δεν εγκατέλειψε τον «ευρωπαϊκό της προσανατολισμό» εκτιμούσαν ότι η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της επίσκεψης δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Επίσης, η ανοιχτή έκφραση, από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα της διαφωνίας του με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «σήμανε καμπανάκι» καθώς ερμηνεύεται ως μια πρώτη ένδειξη «ρήγματος» στην ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία (αν και γεγονός είναι ότι τις διαφωνίες τους έχουν εκφράσει ήδη αρκετά ηχηρά και οι Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρος), μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο Ρώσος Πρόεδρος επιδιώκει ακολουθώντας ένα μεθοδικό στρατηγικό σχέδιο.

Εντούτοις, η πρώτη αποτίμηση της Αθήνας για την επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς εκτιμάται ότι έδωσε σαφώς το μήνυμα της «πολυδιάστατης (και) οικονομικής πολιτικής» που θέλει ν’ ακολουθήσει η κυβέρνηση χωρίς να αμφισβητηθεί η θέση της στην ΕΕ. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Μόσχα ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα λυθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ότι η κυβέρνηση δεν «βλέπει ως  λύση» σε αυτό το θέμα την Ρωσία, φαίνεται ότι «έκλεισαν» για τα καλά το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά στους Ευρωπαίους επικριτές της κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα, τέθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα επί τάπητος στην Μόσχα με κυβερνητικές πηγές να δίνουν έμφαση στο σχέδιο για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και στη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών. Αυτό, όπως λένε, έστειλε το μήνυμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση «απλώνει» τις οικονομικές-αναπτυξιακές της αναζητήσεις εκτός ευρω-πλαισίου στο όνομα της «πολυδιάστατης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής», προκειμένου να χτίσει ένα «πιο στέρεο» και όχι μονομερώς εξαρτημένο παραγωγικό μοντέλο.

Το ενεργειακό κομμάτι φαίνεται ότι είναι αυτό που ικανοποίησε ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος φρόντισε πολλάκις να τονίσει την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι ελληνικές ανάγκες όσο και να διοχετευθεί ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι έγινε συζήτηση από τον κ. Πούτιν για διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών και αποπληρωμή μετά την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού από το 2019 και μετά. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχεδιασμό του αγωγού και η ΕΕ (αλλά και οι ΗΠΑ σε συμμαχικό επίπεδο) θα συναινέσουν σε αυτό έμμεσα ή άμεσα.

Όσον αφορά στο εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μπορεί να μην επιτεύχθηκε μια πολυπόθητη άμεση άρση αλλά η λύση της σύσταση κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, οι οποίες θα «παρακάμπτουν» τα ρωσικά αντίμετρα.  Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αυτό σημαίνει ίδρυση κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία, λένε, δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Επομένως τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα και θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία.

Επίσης, δεν ανακοινώθηκαν μειώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και στο πρόστιμο που μας έχει επιβληθεί εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσής του, όπως συζητιόταν έντονα πριν από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Εντούτοις, κατά πληροφορίες σχετικές συζητήσεις έγιναν και κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «θετικές ανακοινώσεις» στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις ο ρώσος Πρόεδρος ξεκάθαρα εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας μάλιστα τους τομείς που τον απασχολούν: «αγωγοί, λιμάνια (σ.σ. ΟΛΘ), προμήθεια ενεργειακών πόρων, βιομηχανία». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως «πέταξε και μία σπόντα» για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές απέκλεισαν, ουσιαστικά, την Gazprom πριν από περίπου δύο χρόνια, από το διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ υπό την πίεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς όπως είπε οι ρωσικές εταιρείες, εφόσον γίνουν διαγωνισμοί για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών, θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και ελπίζουν να μην αποκλειστούν, εφόσον δεν είναι κατώτερες από όσες άλλες εταιρείες συμμετέχουν.