Euro Working Group : Έξι εργάσιμες μέρες για τελική λίστα μέτρων και ισοδύναμων

Περιθώριο έξι εργάσιμων ημερών, δηλαδή πρακτικά μέχρι την 21η Απριλίου δόθηκε από το Euro Working Group στην Ελλάδα προκειμένου να προσκομίσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές εκτιμήσεις και ισοδύναμα για να «κλείσει» μια καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές η οποία στην πορεία θα πάρει το «πράσινο φως» και από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 24 του μήνα στην Λετονία. Αυτό υποστηρίζει το  ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και κοινοτικές πηγές διέψευδαν ότι υπάρχει κάποιο χρονικό τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, όσες επικαλείται τουλάχιστον, το Reuters αλλά και άλλα ξένα ΜΜΕ, το κλίμα σε αυτήν την συνεδρίαση του Euro Working Group ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι τις τελευταίες φορές και ο διάλογος ουσιαστικός. Εντούτοις, αυτό δεν βοήθησε στο να υπερσκελιστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες, αν και ουδέποτε έχουν επισημανθεί επισήμως, οι αλλεπάλληλες συγκλίνουσες διαρροές φαίνεται ότι τις εντοπίζουν στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στο ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά στα εργασιακά οι πιστωτές επιμένουν στις διαφωνίες τους για αύξηση του κατώτατου μισθού και για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό έχουν αντιδράσει στην προοπτική επαναφοράς της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην μη υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα στην μη περικοπή του 30% των επικουρικών συντάξεων.  Όσον αφορά στο ΦΠΑ φέρονται να πιέζουν για αύξησή του καθώς θεωρούν ότι θα είναι είναι γρήγορα αποτελεσματικό μέτρο που θα αποφέρει έσοδα και με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να «καλυφθούν τρύπες» που ανοίγουν δημοσιονομικά από άλλες προτάσεις της κυβέρνησης. Τέλος, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις οι αντιρρήσεις των πιστωτών, αν και φέρονται να έχουν μειωθεί, επικεντρώνονται στην επιμονή της κυβέρνησης να διατηρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό παρουσίας του δημοσίου μέσα σε συγκεκριμένες εταιρείες ενώ για κάποιες άλλες πχ ΔΕΗ αποκλείει εντελώς την προοπτική ιδιωτικοποίησης.

Κατά ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε, την Τετάρτη κατά την έναρξη του Euro Working Group,  και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με βάση τις ίδιες πηγές, υπήρχε μια μικρή βελτίωση σε επίπεδο τεχνικής συνεργασίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, αλλά μικρή πρόοδος στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Μας λείπουν ακόμα λεπτομέρειες σε συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως σε όρους των δημοσιονομικών επιπτώσεων και ο χρόνος λιγοστεύει – οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν στις 24 Απριλίου όταν είναι η επόμενη συνάντηση του Eurogroup στη Ρίγα», διεμήνυαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, δια του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, υποστήριζε ότι έγιναν βήματα προόδου στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας. Ο κ. Σχοινάς απέφυγε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της προθεσμίας των 6 ημερών ή ακόμη και του Eurogroup της 24ης Απριλίου και αρκέστηκε να σημειώσει ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίιου ως όριο για την ολοκλήρωση μιας λίστας μεταρρυθμίσεων στην οποία θα συμφωνήσουν και οι θεσμοί, είχε τεθεί το τέλος Απριλίου.

Εντούτοις, αν και επιτεύχθηκε πρόοδος, δεν επιτεύχθηκε άρση του αδιεξόδου και έτσι το θρίλερ παραμένει όσον αφορά στην χρηματοδότηση της χώρας. Όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε μια σειρά από μέτρα με τους πιστωτές της και ψηφίσει τους σχετικούς νόμους στο κοινοβούλιο για την εφαρμογή τους, θα μπορέσει να λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένουν προς εκταμίευση από το υφιστάμενο πρόγραμμα των 240 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο. Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι το βασικό πρόβλημα εξαιτίας του οποίου η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί τόσες εβδομάδες να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές είναι ότι καλείται να εφαρμόσει μέτρα στον αντίποδα των προεκλογικών  της δεσμεύσεων, κάτι που το γνωρίζουν οι πιστωτές.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο, για άλλη μια φορά, Ευρωπαίους, ανώνυμους, αξιωματούχους υποστήριξε, σε δημοσίευμά του, ότι η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για  κάποιου είδους χρηματοδοτική βοήθεια πριν την 24η Απριλίου κάνοντας λόγο για «πραγματικό αδιέξοδο». Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκτός του ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς πιστωτών να υπάρξει αυτή η διευκόλυνση, δεν υπάρχει ούτε ο τεχνικός τρόπος για να υλοποιηθεί.

Επιπλέον, επεσήμαιναν ότι αρκετοί εντός ΕΕ δεν θεωρούν ότι η Αθήνα βρίσκεται πράγματι σε τόση κακή δημοσιονομική κατάσταση όσο διατείνεται καθώς παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές ελληνικές εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, πχ ότι δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ που έληξε στις 9 Απριλίου, τελικά όλα έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως τονίζουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές προειδοποιήσεις περί μη δυνατότητας  ανταπόκρισης της Αθήνας στις υποχρεώσεις της, οι οποίες μετά από λίγο καιρό διαψεύδονται, έχουν προκαλέσει διστακτικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς το πόσο πραγματικά άσχημα είναι τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση από δημοσιονομικής άποψης.