Σήμερα «έρχονται τα δύσκολα» στο Euro Working Group, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς στην πολύωρη πρώτη συνεδρίαση της Τετάρτης η λίστα με τις ελληνικές προτάσεις τέθηκε επί τάπητος με κάθε λεπτομέρεια. Σκοπός της πρώτης συνεδρίασης ήταν να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία Αθήνα και πιστωτές συμφωνούν και να «κλείσουν». Στην συνέχεια, όμως, επρόκειτο ν’ ακολουθήσουν τα σημεία των διαφωνιών έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση. Η συζήτηση για την Ελλάδα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, την Τετάρτη, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι εταίροι και οι τεχνικοί σύμβουλοι.
Στις διαφωνίες περιλαμβάνονται τα γνωστά «αγκάθια» των εργασιακών σχέσεων αλλά κυρίως το ασφαλιστικό (με τους πιστωτές να παραμένουν αρνητικοί στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς αυτή θα οδηγούσε σε περικοπή κατά τουλάχιστον 30% των επικουρικών συντάξεων). Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων δεν φαίνεται να κάμπτει τις αντιρρήσεις. Επίσης, οι δανειστές φέρονται να πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ και φυσικά για ιδιωτικοποιήσεις αν και στο τελευταίο αυτό σημείο φαίνεται να έχει βρεθεί μια φόρμουλα «μέσης λύσης», καταρχήν.
Κατά ορισμένες όμως ευρωπαϊκές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες είναι ότι το κλίμα παραμένει πιεστικό για την Αθήνα.
Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης ενώ ο επικεφαλής του ΣΟΕ του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης παραμένει στην Αθήνα και συνεισφέρει δια μέσου τηλεδιάσκεψης.
Σημειώνεται ότι το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει ένα πρώτο «οκ» από το Euro Working Group έτσι ώστε να έχει επιτευχθεί ουσιαστικά συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου και στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα χαλαρώσει η χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας.