Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν: Στόχος η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, η οποία άρχισε με περίπου 40 λεπτά καθυστέρηση.

Στις αρχικές τους δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων οι δύο άνδρες επεσήμαναν τις «ιστορικές σχέσεις» φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έριξε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι η Ρωσία ήταν μεταξύ των πρώτων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αν όχι ο πρώτος, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Εξέφρασε την επιθυμία της Μόσχας να επανέλθουν σταδιακά οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών στο σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις «βαθιές ρίζες» και «διαχρονικές σχέσεις» που διέπουν τους δύο λαούς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα συγκινημένος λόγω της επίσκεψής του και της κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, όπου απέτισε φόρο τιμής  στους εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έδωσαν έδωσαν τη ζωή τους «για τη μεγάλη και αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». Στο σημείο αυτό ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος. Επεσήμανε επίσης τα κοινά ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  ο Υπουργός Παραγωγής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα αλλά και απογόνους αντιστασιακών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ζουν ακόμη στην Ρωσία συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό στην κατάθεση στεφάνου.  Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομη συγκινησιακά φορτισμένη συνάντηση με τους απογόνους των αντιστασιακών μεταξύ των οποίων ήταν η Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως με αυτό τον τρόπο τιμάει και τους έλληνες πεσόντες.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο της συνάντησης, την οποία παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες αλλά και η Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν καταρχήν  ενεργειακά θέματα. Η Ελλάδα φέρεται να έχει ζητήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από την Ρωσία καθώς και τροποποίηση ορισμένων όρων αυτής της συμφωνίας ενώ εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και η συμμετοχή της Αθήνας στον νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream.

Επίσης, θα συζητηθεί και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα, αρχής γενομένης από τα φρούτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναμένεται πλήρης άρση εμπάργκο. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν αφορά μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών καθώς είναι ανταπάντηση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας από τις Βρυξέλλες για τον ρόλο που την κατηγορούν ότι έχει στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία.