Μικρής διάρκειας συνάντηση του Τσίπρα με την κόρη της ηρωίδας της αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου

Συνάντηση με την κόρη της ηρωίδας της αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνή Σιδερίδου, είχε σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία είχε ένα σύντομο διάλογο.

Η κυρία Σιδερίδου η οποία ζει εδώ και χρόνια στη ρωσική πρωτεύουσα, ήταν μια από τις εκπροσώπους των οικογενειών αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλευρό της ήταν ο κ. Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η κυρία Λιουμπόφ Κελεσίδη. Η κα Αποστόλου, για την οποία έγραψε βιβλίο η στενή της φίλη Διδώ Σωτηρίου, η οποία αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ, βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου 1944 αφού συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912 και σε ηλικία 14 χρονών, το 1926, οργανώθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας. Η ίδια πολύ γρήγορα έγινε από τα πιο δραστήρια στελέχη της ΟΚΝΕ στην πρωτεύουσα, ενώ το 1930 αναδείχτηκε μέλος της καθοδήγησης της Οργάνωσης Αθήνας και, ταυτόχρονα, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στα 1933 διηύθυνε την εφημερίδα της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ», είχε υπό την ευθύνη της το τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας και ανέπτυξε ξεχωριστή δραστηριότητα στην οργάνωση της αντιφασιστικής πάλης του λαού, όπου το ΚΚΕ είχε ρίξει ιδιαίτερο βάρος.

Το 1935 πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ) στη Μόσχα, εκπροσωπώντας μαζί με άλλους Έλληνες νεολαίους την ΟΚΝΕ. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, η Ηλέκτρα έγινε μέλος του Γραφείου της Κ.Ε. της ΟΚΝΕ ενώ για την επαναστατική της δράση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές. Η Μεταξική Δικτατορία την έκλεισε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και όταν αποφυλακίστηκε πέρασε στην παρανομία και στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας – Θράκης. Το 1939, όμως, συλλήφθηκε και στάλθηκε εξορία στην Ανάφη.

Το Σεπτέμβρη του 1942, η Ηλέκτρα δραπέτευσε από το Τμήμα Μεταγωγών Αθήνας και αμέσως μετά και μέχρι τη σύλληψή της ανέλαβε την καθοδήγηση της οργάνωσης «Λεύτερη Νέα» και με την ίδρυση της ΕΠΟΝ έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της.