Την κατάργηση του μηδενικού ελλείμματος προανήγγειλε ο Δημήτρης Στρατούλης

Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης, διαψεύδοντας το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Στρατούλης δήλωσε με νόημα ότι “το διαψεύδω κατηγορηματικά. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα καταργηθεί. Με όποιον τρόπο χρειαστεί να καταργηθεί, θα καταργηθεί” και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δανειστών για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλαγές στα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις φόρων (κυρίως του ΦΠΑ), αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, στο πρωτοσέλιδο θέμα του Ελεύθερου Τύπου, αναφερόταν ότι τίθενται εκτός νομοθετικής ρύθμισης δύο διατάξεις στο ασφαλιστικό,  με μονομερή απόφαση της Διοίκησης του ΕΤΕΑ, και επανέρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν και του 67ου έτους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείονται νέες μειώσεις συντάξεων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανατροπή.

Η πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 του νόμου 4052/12 και προβλέπει την κατάρτιση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Μάλιστα, ο εν λόγω κανονισμός, τον οποίο λέει ότι θα επανασχεδιάσει η νέα Διοίκηση του Ταμείου αντικαθιστώντας το κείμενο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη χωρίς να εφαρμοστεί, θα γίνει κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, δηλαδή με κριτήρια βιωσιμότητας και διατήρησης μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος“, όλες οι νέες συντάξεις που θα βγαίνουν από το ΕΤΕΑ θα έχουν τη μείωση του 5,2% που επιβλήθηκε με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην πράξη, όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015 θα έχουν, πέραν των μνημονιακών περικοπών, τη μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία μπορεί να παγώσει μέχρι νεωτέρας, αλλά η περικοπή του 5,2% θα είναι μόνιμη σε όλες τις νέες συντάξεις του ΕΤΕΑ.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Υπολογίζεται πως πρέπει να εξεταστούν 161.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, με τον χρόνο της αναμονής να αγγίζει ακόμα και τα δύο έτη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διάταξη, ήτοι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 του νόμου 3863/10 και προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων και πέραν του 67ου έτους, από το 2021. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας θα γίνει με βάση το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας για τη δεκαετία 2010 έως και 2020.