Τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ στον Βαρουφάκη

Για επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel ενώ κάνει αναφορά και στο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον επιδιώκοντας την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υπό τον τίτλο “Τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ”, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Αθηνών και Ευρωπαίων εταίρων. “Η κυβέρνηση των Αθηνών πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές”, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα με το γερμανικό περιοδικό να αφήνει να εννοηθεί πως η Ουάσινγκτον δεν θα στηρίξει την Ελλάδα αν αυτή δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό αυτό ειπώθηκε κατά την συνάντηση που είχε την Μεγάλη Δευτέρα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νάθαν Σιτς.

“Ο Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να υποστηρίξει από την Ουάσινγκτον όπου είχε συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η χώρα του θα πληρώσει όλα τα δάνεια”, υποστηρίζει το Spiegel και προσθέτει ότι “οι πιστωτές έχουν την απαίτηση να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων. Στην Αθήνα η ελληνική Βουλή έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στη κρίσης χρέους. Το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν ήδη χορηγήσει από το 2010 στη Αθήνα δύο πακέτα βοήθειας, συνολικού ύψους 227 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από τον διεθνή οργανισμό. Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πληρώσει τις οφειλές της προς τους δανειστές, τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει και επισήμως. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε και προσωπικά ο Γ. Βαρουφάκης την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλει την χρεοκοπία της χώρας του. Η Ελλάδα, πάντως, οδεύει σε λίγες ημέρες προς την χρεοκοπία αν δεν πληρώσει τα δάνεια”, επισημαίνει το Spiegel.