Μητσοτάκης: «Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα - Επιδοτήσεις σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται»

Την παράταση του προγράμματος για φθηνό αγροτικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του ηγεσία, σημειώνοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημασία του πρωτογενούς τομέα είναι αυτονόητη.

Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα

«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής», συνέχισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο μηχανισμό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αγροτικό ρεύμα και στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, στο οποίο είπε ότι θα δοθεί παράταση, καθώς και σε παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται πως τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων», σημείωσε και επανέλαβε ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγινε συζήτηση και για τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα κατά την διάρκεια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου. «Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει με ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, χωρίς να στραγγαλίζει τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία. Αυτό, είπε, σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών, περισσότερη επένδυση στην τεχνολογία και εκπαίδευση και κατάρτιση πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Επιδοτήσεις σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του», συνέχισε, τονίζοντας πως είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Κλείνοντας μίλησε για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είπε ότι ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο πριν από την ολοκλήρωση του καλοκαιριού.

«Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος, και το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένας κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση. Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και είπε πως η Ελλάδα έχει να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.

Τσιάρας: Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, η γ.γ. Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.