Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην ΕΕ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν την έναρξη την επόμενη Τρίτη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Μολδαβία, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, ενέκριναν επισήμως το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία επί της αρχής των πρεσβευτών τους την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, διευκρινίζεται από την ίδια πηγή.

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ χορήγησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, θέτοντας αρκετούς αυστηρούς όρους για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις 7 Ιουνίου ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το Κίεβο την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κυριαρχία των ολιγαρχών. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης την λήψη μέτρων υπέρ των μειονοτήτων, ένας από τους όρους που έθετε η Βουδαπέστη εξαιτίας της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.